Magyarországon is lehet a visszahívott pacemakerekből

2017. September. 05. 17:56

Magyarországon is beültethették azokat a szívritmus-szabályozókat, amelyeket az Egyesült Államokban most visszahívtak. Az orvosi eszközöket is ellenőrző amerikai hivatal, a Food and Drug Administration (FDA) 465 ezer szívritmus-szabályozót hívott vissza biztonsági hibák miatt - írja a weborvos.hu.

A biztonsági hibák senkit sem sodortak életveszélybe, egy elméleti hekkelési lehetőség miatt rendelték el új szoftver telepítését közel félmillió eszközön - írja közleményében a GData.

A visszahívásban az Abbott (korábban St. Jude Medical) orvosi eszközöket gyártó vállalat hat modellje érintett, az Accent, az Anthem, az Accent MRI, az Accent ST, az Assurity és az Allure.

A visszahívásban Magyarországon forgalomba került eszközök is érintettek lehetnek. Az interneten fellelhető, 2014. június 11-én aláírt OEP-szerződés értelmében hazánk 200 darabot vásárolt az Allure Quadra RF szívritmus-szabályozóból, ez a típus szerepel a visszahívottak között.

Ugyanakkor nincs adat arról, hogy ezekből hány darab került beültetésre.

A gyártó cég közleménye szerint a most kijavított biztonsági hibákat senki sem használta ki, az újonnan gyártott eszközökre pedig a frissebb szoftvert telepítik.
Forrás: weborvos.hu