Mikor kell vércukrot mérni?

2018. május 27. 16:08

Cukorbetegség esetén rendszeresen mérni kell a vércukorértékeket, hiszen így egyrészt ellenőrizhető az alkalmazott terápia sikeressége, másrészt hipo- esetleg a hiperglikémiára is fény derülhet – mondta Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A cukorbetegek rendszeres és helyes vércukorméréssel egyrészt nyomon követhetik az állapotuk alakulását, tisztába kerülhetnek az éhomi vércukorszintjükkel, és arról, hogy az mennyivel emelkedik meg az étkezések után. Erre nemcsak a megfelelő gyógyszer/inzulin dózis beállításához szükséges, de lehetőséget ad az étrend, az életvitel és a terápia ellenőrzésére is. A vércukormérés azonnali információt ad a pillanatnyi glükózszintről, és hogy az normál tartományon belül van-e, vagy hipo- illetve hiperglikémia áll fenn. 

Az alacsony és magas vércukorszinteknek nem mindig és nem mindenkinél vannak egyértelmű tünetei, ezért már a legkisebb közérzetromlás esetén érdemes megmérni a vércukorszintet.

A rendszeres vércukormérésnek köszönhetően kideríthető, mi áll a nem megfelelő HbA1c érték hátterében. Ez olyan laboratóriumi adat, amely 6-8 hétre visszamenőleg jelzi az átlagos vércukorszintet. Cukorbetegség esetén 7 százalék alatt elfogadható a célértéke. Ha valaki csak ritkán mér glükózszintet, előfordulhat, hogy az eredmény nincs összhangban a kapott magas HbA1c értékkel. A gyakoribb vércukormérés segíthet kideríteni, hogy például diétahiba, nem megfelelő gyógyszer vagy inzulinadag okozza a kóros értékeket.

Mikor kell megmérni a vércukrot?
A vércukrot, bár a nap bármely időszakában lehet mérni, vannak olyan időpontok, amikor mindenképp meg kell tenni, és az eredményét fel is kell jegyezni. „Nagyon fontos, hogy nemcsak az „inzulinos” betegeknek, hanem az életmódterápiával és a gyógyszerrel kezelt pácienseknek is elengedhetetlen a rendszeres önellenőrzés” - mondta Dr. Bibok György.

Életmódterápiával, azaz diétával és mozgással kezelt betegeknek havonta 1-2 alkalommal érdemes ellenőrizni az éhgyomri vércukrot, vagy párban megmérni a reggeli előtti és a reggeli utáni 90 perces értéket.

Nem hipoglikémizáló, azaz minimális kórosan alacsony vércukorérték (hipoglikémia) kialakulását kockáztató gyógyszert szedő betegeknek hetente két alkalommal érdemes ellenőrizni az éhgyomri vércukrot és havonta egy-két alkalommal az étkezés utáni 90 perces értéket is.

A hipoglikémizáló tabletták az inzulinelválasztás fokozása miatt kórosan alacsony vércukorszintet okozhatnak, ezért az ilyen gyógyszert szedő betegeknél érdemes gyakrabban, és néha éjjel is vércukorszintet mérni.

Azoknak, akik esténként inzulint adnak maguknak, napi egy-két mérés és heti egy-két reggeli utáni vércukorszint ellenőrzés is ajánlott. Szorgalmasak havonta egyszer az ebéd vagy vacsora előtti és utáni páros mérést is elvégezhetik.

Napi kétszer kevert inzulin adása esetén napi két mérés javasolt. Az inzulin beadások előtt meg kell mérni a vércukorszintet, és érdemes időnként a reggeli előtti és utáni páros mérést, illetve az ebéd, valamint vacsora előtti és utáni páros mérést is megtenni heti egy alkalommal. Amennyiben fennáll az éjjeli hipoglikémia gyanúja, akkor időnként éjjel 2-3 óra körül is meg kell mérni a vércukrot.

Napi 3 inzulin adása esetén az inzulin beadását megelőzően érdemes vércukrot mérni, de hasznos lehet az étkezés utáni ellenőrzések beiktatása páros mérések formájában, például egyszer reggeli előtt és után, másnap ebéd előtt és után, aztán vacsora előtt és után, majd lefekvés előtt. Utána a sorozat elölről kezdődik.

Intenzív inzulinkezelés esetén napi 5-6 mérésre is szükség van.

Mikor van szükség gyakoribb mérésre?

  • panaszok 
  • rossz HbA1c érték 
  • betegség 
  • plusz testmozgás, stressz, megerőltetés 
  • ingadozó vércukor
  • külföldi utazás esetén.
Forrás: nepszava.hu