Mit tegyek ha szorít, fáj a mellkasom

2018. február 4. 07:26

A mellkasi fájdalom sokféle lehet. Egy biztos, megjelenése mindig nagy rémületet okoz, mert többségünknek rögtön a szívroham jut róla eszébe.

A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kardiológust felkeresik. Bár ezeknek a fájdalmaknak, csak egy része szív eredetű, fontos az elkülönítő diagnózis, amely az orvos feladata.

Ez a tünet általában, valamilyen szívbetegségre vezethető vissza, de az esetek mintegy 25-30 százalékában nem szív eredetű elváltozás áll a háttérben.

A kiváltó ok bármelyik, a mellkasban, de akár a mellkason kívül elhelyezkedő szerv is lehet. A tüdő, a nyelőcső, a légcső, a bordák, a mellhártya, a bordaközi izmok elváltozásai is okozhatnak ilyen panaszokat, de magyarázata lehet akár a hasnyálmirigy gyulladása, az epehólyag betegsége, sőt még vírusfertőzés is.

Előfordulhat azonban az is, hogy egyáltalán nincs szervi elváltozás a háttérben, hanem a fokozott izgalom, vagy érzelmi eredetű stressz váltja ki.

Ha a fájdalom"szív eredetű", akkor felmerül többek között, myocarditis (szívizomgyulladás) vagy pericarditis (szívburokgyulladás), illetve, angina pectoris (mellkasi fájdalom) gyanúja is. Ez utóbbi akkor alakul ki, ha a szívet körülvevő koszorúerek nem képesek elég oxigént szállítani a szívhez, egy meszesedés következtében kialakult szűkület miatt.

A szívbetegségre utaló mellkasi fájdalom kisugározhat a karba, a vállba, a hátba vagy akár az állkapocsba is. Fontos információ, hogy sokaknál, már a szívinfarktust órákkal, vagy akár napokkal, hetekkel megelőzi néhány figyelmeztető, intő jel, mint például a nyomásérzés a mellkasban, a mellkasi, vagy a mellkasból kisugárzó fájdalommal együtt jelentkező légszomj, a hányinger, az izzadás, a gyengeség.

Az oxigénhiány ilyenkor mellkasi fájdalom formájában nyilvánulhat meg. Ez a kellemetlen érzés általában pihenésre, megállásra enyhül, azonban, ha 20 perccel tovább is fennáll, szívroham is lehet a következmény, hiszen a vérellátás akadályozottsága miatt a szívizom egy része elpusztul.

A fentiek alapján tehát a mellkasi fájdalmat kiválthatja organikus (szervi eredetű) eltérés, de egészen más is lehet a magyarázata. Mivel a tünetek lehetnek egyszerűen elmulaszthatók, de akár életveszélyes helyzetet is előrejelzők, így az okok tisztázása miatt, haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni - javasolja a kardiológus.

Az idejében elkezdett kezelés mellett még az életvitel, a táplálkozási szokások, a testmozgás, a stressz kezelésének képessége, illetve a káros szenvedélyekről való lemondás kiemelkedő fontosságúak a szív eredetű megbetegedések megelőzésében.
Forrás: hazipatika.com