Mossa a kezeit!

2018. február 25. 15:25

Moss kezet! Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. A kézmosás sokkal hatékonyabban csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, mint a gyógyszerek. Azt, hogy mikor kell kezet mosni, talán már mindenki tudja.

Nap mint nap ezer dolgot érintünk meg kezeinkkel: ajtókilincseket, a számítógép billentyűzetét, telefont, a WC-ülőkét, pénzt és az arcunkat, kezet rázunk másokkal, és a kezünket tesszük a szánk elé, ha tüsszentünk vagy köhögünk.
 
Keveseknek jut eszébe, hogy így mennyi kórokozó kerül a kezünkre, és milyen sokat tovább lehet adni.

Statisztikák szerint minden ember óránként átlagosan hatszor érinti meg az orrát. Kezünk egy négyzetcentiméterén akár 10 millió baktérium is nyüzsöghet, legtöbbjük azonban ártalmatlan.

Rendszeres szappanos kézmosással számos betegség megelőzhető lenne. Gyakori hiba, hogy a kézmosást sokan túl gyorsan letudják. Nem is kevesen csak öt másodpercig szappanozzák a kezüket és utána gyorsan leöblítik, nem beszélve arról, hogy még kevesebben törlik szárazra kézmosás után, ami pedig további problémákat vet fel, például gombásodást, télen a bőr kiszáradását, kirepedezését.

Az alapos kéztisztításhoz 30 másodperc szükséges: egy gyors öblítés után kb. 20 másodpercig szappanos dörzsölés következik, majd jöhet az újabb alapos öblítés.

Higiénikus és megkönnyíti a kézmosást a folyékony kézmosók használata. Antibakteriális szappanokra azonban nincs szükség, a "mezei" fajták is elpusztítják a baktériumok zömét.

Ha beteg,náthás, influenzás vagy más fertőző betegségben szenved, a környezetében élők érdekében mosson kezet!

Keze helyett köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendőt tegyen a szája elé! Igyekezzen minél kevesebbet az arcához nyúlni!

Így csökkentheti az esélyét annak, hogy saját maga megfertőződjön, és hogy átadja másoknak a betegséget.

Forrás: Sztárklikk