Fidesz-huligán köztörvényes nagykoalíció

2017. June. 02. 18:26

Amikor a brutális 2006-os tévéostrom után felreppentek a mendemondák a husángokkal és kőzáporral támadó, furcsán széles egységbe forrt futballhuligánok és a Fidesz állítólag mély kapcsolatairól, bizony sokan hümmögtünk csak, hogy talán csak a szocik terjesztik ezt, mert a kormányuk képtelen volt fenntartani a rendet Budapest szívében...

Azon az őszön legalább annyi rendőr sérült meg egyébként, mint tüntető, de hát erre már nem is emlékszünk, mert végül is mára a hoolok győztek. Olyannyira, hogy hatalmon is vannak.

Tíz éve kételkedtünk a kopaszok és a Fidesz összefonódását először csak sejtető, majd részletező írások láttán.

Pedig lassan-lassan kiderült, hogy akár a tévéostromnál, akár az október 23-i rendőri túlkapásokat közvetlenül megelőző percekben, órákban milyen érdekes telefonhívások és koordináció zajlott a radikális tüntetők és titokzatos háttérszemélyek között. Furcsa fordulatok történtek magánál a tévéostromnál is.

De még ettől sem gondoltuk azt, hogy a Fidesz egy huligánpárt, hogy akaratát a váratlanul széles huligánkoalíción keresztül (fradista, újpesti és diósgyőri vállvetve ütötte-verte a rendőröket a tévészékháznál, és például az egyik híres újpesti exjátékos később ezután kapott edzői állást Felcsúton...) Nem gondoltuk ezt akkor sem, amikor az Üllői úti, hírhedt kettes szektorból származó Kubatov Gábor az FTC teljhatalmú elnöke lett, vele pedig a klub gigantikus büdzsét és hirtelen egy különösebben meg nem indokolt, de világszínvonalú stadiont kapott, elsőként az országban.

Vagy amikor a többi futballklubot is szó szerint megszállta a Fidesz, amely folyamat mára odáig fajult, hogy egy teljes elnökségi és választmányi ülést megrendezhetnének a Groupama Aréna hiperVIP szalonjaiban vagy a felcsúti hacienda végébe rittyentett Pancho Aréna szotyizójában.

Ám az még mindig csak hűtlen kezelés és jövőfelélés, amit a stadiontébollyal és a "profi" sport letarolásával, lenyúlásával hajt végre az állam(párt), de nem fizikai erőszak. Azonban amikor a Ferencváros biztonsági szolgálata kapcsán Kubatov "kedvenc gyilkosáról" kezdtek el írni saját klubjának szurkolói, kényelmetlen érzés fogott el. Mindez csak fokozódott, amikor a Fidesz-székház védelmében a bakfislányok és az egyetemista fiúk ellenében bevetették ezeket a válogatott huligánokból szervezett verőegységet.

A magyar futball világában sajnos teljesen hétköznapi és régi gyakorlat, hogy a "leszerelt" egykori ultrákból, huligánokból szervezik meg a klubok saját biztonsági szolgálataikat, "a rablóból lesz a legjobb pandúr" elv alapján, ami persze önmagában is rendkívül aggályos, de vörös vonalat lép át, aki egy ilyen erőszakszervezetet nemcsak a stadionban, hanem azon kívül, politikai ellenfelei ellen is bevet. Márpedig ez történt, sőt, ami még ijesztőbb, hogy azóta rendszerszerűen ez történik, hiszen a Lendvay utcai incidenst azóta követte a ligetvédő tüntetők rendszeres megverése - nem mellesleg rendőrségi meghunyászkodással, asszisztenciával! -, illetve a folyamat eddigi tetőpontja a Nemzeti Választási Irodánál történt fizikai beavatkozás volt, amellyel a szocialisták népszavazási kezdeményezését akadályozták meg csak sötét diktatúrákból ismert módon.

Alappal gondoljuk tehát, hogy a veszélyes és intézményesített, külsős erőszakszervként használt kopaszok és az államhatalom közötti kapocs, vagyis az áttétel Kubatov Gábor, aki egyszerre az FTC mindenható ura és a Fidesz egyik legfontosabb alvezére. Csakhogy az elmúlt hetek során kiderült az is, hogy nemcsak az egykori autószerelő, majd listaépítő és -kezelő a huligánok kedvenc politikusa, hanem azok immár előszeretettel bukkannak fel Rogán Antal propagandaminiszter közelében is.

Azt eddig is tudtuk, hogy a hatalom gőzerővel fegyverkezik: a parlament furcsa eszközöket szerez be, a különböző állami őrségek úgy burjánzanak, mint az egyszeri gázszerelő villáiban a Mercedes terepjárók, a TEK pedig lassan a washingtoni Fehér Ház védelmét is átvehetné. Mégis új jelenségnek tűnik, hogy az egyik "nemzeti konzultációs fórumon" a Készenléti Rendőrség emberei mellett egy csapat különös biztonsági ember is védte a különböző kétes ügyeiről elhíresült helikopterügyi minisztert.

A kiszervezett biztonsági szolgálat azt próbálta megakadályozni a csepeli sorosozáson, hogy Fábián Tamás, az Index riportere kérdéseket tegyen fel a fórum előtt Rogánnak. Mint később a párt agya, Németh Szilárd bevallotta, a csepeli Fidesz hívta a rendezvényre azt a biztonsági céget, amelynek ügyvezetőjét, K. Konrádot, "Izom" fedőnéven ismeri a titkosszolgálat. A Dózsa György úton nemrég fehér Mercedesével karambolozó M. Richárd és K. Konrád ellen ugyanabban az ügyben folyt titkos nyomozás az év elején. Mindketten egy korrupt rendőrök elleni akcióban kerülhettek az elhárítás látókörébe. Arról, hogy a biztonsági cég egyik tagja ellen nyomozás zajlik, Németh azt mondta, ez a szerződésből nem derült ki.

És hogy teljes legyen a Kubatov-Rogán-féle, a dél-amerikai luxuselitet leköröző, külsős biztonsági őr-védelem, a legfrissebb esetben Kubatov kopaszai foglaltak vissza egy belvárosi éttermet. A Belvárosban, amelynek ingatlanvagyonát egyébként jelentősen megcsapolták, elkótyavetyélték Rogán Antal regnálása idején. Az Átlátszó birtokában lévő feljelentés szerint a kopaszok az étteremben a vendégtérnél beljebb is jutottak, és "a konyha ajtóinak zárjait dologi erőszakkal feltörték, és zárat cseréltek". Az alkalmazottak ekkor hívtak rendőrt, mert nagyon féltek - áll a feljelentésben. A félelem lett tehát az úr.

Összenőtt, ami összetartozik: itt a Fidesz-huligán köztörvényes nagykoalíció.
Szerző: Kész Zoltán