Párttitkárok

2017. June. 09. 15:31

A választókerületemben járva gyakran látom, hogy van egy árnyék országgyűlési képviselő, aki ki-kilátogat a falvakba, időnként felavat emlékművet, iskolai konyhát, de leginkább csak ígéri a fejlesztéseket, és úgy viselkedik, mintha egyetlen szavazatot is kapott volna a legutóbbi választások idején. De nem kapott, el sem indult a megmérettetésen. Nem a helyiek bizalmát szerezte meg, hanem a pártjáét. Ő egy párttitkár.

Egy párttitkár úgy csinál, mintha lenne felhatalmazása az emberek képviseletére, de nincs. Őt ugyanis nem mi választottuk, hanem a Fidesz. Nem mi küldtük föl, hanem a párt le. Le ide, közénk, hogy befogja a szemünket, a szánkat, és elhitesse, hogy nem a zsemle kicsi, hanem a szánk nagy. Első ránézésre a párttitkár is olyan, mint a képviselő, csak tíz-tizenötezer voks hiányzik mögüle. A szavazatok hiányoznak és az emberek, akik a szavazatukat adták.

Az ilyen párttitkárokat korábban az MSZMP küldte, ma pedig a Fidesz küldi a településekre. A mai párttitkárok ugyanazt akarják, mint kommunista elődeik: kimozdíthatatlanul beférkőzni a hatalomba. Ehhez persze meg kell szerezni az önök felhatalmazását, mert egyelőre még vannak választások.

A párttitkár ennek érdekében színes üveggyöngyöket szór, ígér, de nem riad vissza a fenyegetéstől sem. A játékszabály pofonegyszerű: ha barátkozol vele, a Fidesz ajánl valami szép fejlesztési forrást, a leereszkedő hatalom kegyét. Ha nem barátkozol vele, akkor ajánl valami fenyegetőt: "...különben nem lesz pályázati pénz, megnézhetitek magatokat" - így érvel a párttitkár. Ilyenkor mindig azt mondom: a települések zömét bölcs polgármesterek vezetik, akik tudják, hogyan kell viszonyulni egy párttitkárhoz: (meg)mosolyogva együttműködni vele, de ha eljön az idő, ellene szavazni.

Mert a párttitkár az elnyomás lustán forgó fogaskereke. Rövid távon jelenthet járdát, iskolai konyhát, de ezekért nagy árat követel: behódolást, hogy senkitől sem zavartatva nyugodtan bedarálhassa a legfontosabb értékeinket: az önállóságunkat, a szabad döntéshozatali lehetőségünket, a szabadságunkat.

A párttitkár a Fidesz-jövő embere. Ha egy év múlva is győz a kormánypárt, 2019-től megszűnnek a kétezer fő alatti települések önkormányzatai. Nem lesz szükség polgármesterre, képviselőkre, a polgármesteri hivatalok ügyintézőire, majd a párttitkár menedzseli a települést. Oly módon, ahogy eddig tette: a saját jóléte és pártja érdekei szerint.
Szerző: Kész Zoltán