Tétlenül nézi a városvezetés a Pannon Egyetem szétverését

2017. February. 17. 08:03

Veszprém - Egyetemi város. Ez a tábla fogadja ma még a városba érkezőket, de ki tudja, meddig, ugyanis a kormányzati tervek következményeként hamarosan a szeméttelepre kerülhet. A Fidesz-KDNP-s városvezetés pedig kushad, sunyít, szinte szó nélkül veszi tudomásul gazdái akaratát, a Pannon Egyetem szétdarabolását, ami akár az egyetemi státus elveszítéséhez is vezethet.

Az elmúlt években a kormányzat tevékenysége az oktatási rendszer minden szintjén katasztrofálisnak bizonyult. Az iskolák hatalmi kényszerrel véghez vitt központosítása buta és átgondolatlan lépés volt, amely elkeserítő állapotokat eredményezett mind a diákok, mind a pedagógusok számára.

Ennek az elhibázott és káros oktatáspolitikának a folytatásaként a Fidesz most a veszprémi Pannon Egyetem tönkretételén dolgozik. A múlt év decemberében látott napvilágot dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár előterjesztése, amely A hazai agrárképzési terület fejlesztése címet viseli. A munkaanyag óriási aggodalmat keltett az agrár-felsőoktatási intézményekben, mert a tervezett átalakítással több intézmény elveszítené önállóságát, "telephellyé" minősítenék, a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem Keszthelyen működő Georgikon Karát pedig a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolnák.

A Pannon Egyetem hallgatói létszáma ezzel ezerötszáz fővel csökkenne, emiatt pedig végül teljesen ellehetetlenülne a működése. Nyilvánvalóan az a kormány célja, hogy a megszűnő egyetemet feldarabolhassa és a karokat szétoszthassa, egyes hírek szerint a Széchenyi István Egyetemnek. A kar elcsatolásának indoklása számos alaptalan megállapítást tartalmaz, amivel rossz színben igyekeznek feltüntetni az intézmény működését.

Valójában a Georgikon Európa egyik legrégebbi, a Dunántúl legeredményesebb, legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező mezőgazdasági felsőoktatási intézménye, a veszprémi pedig az ország 7. legjobb egyeteme, a Dunántúlon csak a pécsi előzi meg. Ráadásul annak ellenére, hogy folyamatos forráshiánnyal küzd, nem kellett konszolidálni, jól pályázik, jelentős projektbevételei és nemzetközi kapcsolatai vannak, akárcsak a Georgikonnak. Az intézmény szétverése szakmailag nem indokolt és nem szolgálja sem a hallgatók, sem a város érdekeit.

Veszprém egyetemi város. Múltunk és jelenünk ezer szállal szövődik össze. A szellemi elit nagy része évtizedek óta az egyetemhez kötődik, oktatója, hallgatója volt vagy jelenleg is az. Az intézmény elsorvasztása felmérhetetlen veszteségeket jelentene, munkahelyek ezrei szűnhetnének meg, ezrek megélhetése kerülne veszélybe, hiszen számos szolgáltatás is az egyetemre épül, gondoljunk csak akár az albérletet kiadókra. A környékbeli cégek számára pedig még inkább megszűnne az utánpótlás a fiatal mérnökökből, szakemberekből, pedig ez már most is súlyos problémát jelent.
Az egyetem ezért olyan értéke a városnak, amelyet pártállástól, politikai hovatartozástól függetlenül védelmeznie kell minden veszpréminek.

A fideszes városvezetés, élén Porga Gyulával, mégsem tesz semmit. Én az ügyben írásbeli kérdéssel fordultam Balog Zoltán miniszterhez és felkértem a polgármestert, hogy közösen lépjünk fel a kormány tervei ellen.

Abban hiszek, hogy veszprémiként össze kellene tartanunk, de ő ezt elutasította, még a város érdekében sem hajlandó félretenni a pártpolitikát. Ezzel azonban csak azt bizonyítja, hogy nem a helyi lakosokat képviseli, hanem a saját maga és a Fidesz érdekeit. Szerinte talán rendben van, hogy míg Orbán Viktor kétezer fős szülőfalujában hatalmas stadion és sportakadémia épül, addig egy olyan hatvanezresmegyeszékhelytől, mint Veszprém, mondvacsinált indokokkal el lehet szakítani az egyetemét.

Szerintem viszont ez a város érdekeinek súlyos megsértése, ami ellen neki kötelessége lenne minden eszközzel küzdeni.

Azoknak, akik eddig azért támogatták a polgármestert és a város vezetését, mert azt hitték, hogy kormányoldaliként hatékonyabban tudják majd érvényesíteni Veszprém érdekeit, csalódniuk kellett. A miniszterelnök által megígért fejlesztéseket egyenként mondja vissza a kormány, a 8-as út városi elkerülőjének négysávossá tétele, az ikonikus húszemeletes felújítása, a 8-as 82-es utak összekötő szakaszának vagy a beígért új hídnak a megépítése egyaránt elmarad.

Porga Gyula meg sem próbál harcolni ezekért a beruházásokért, nem mer kiállni Veszprém érdekeiért, mert fél, hogy elveszíti a pozícióját, ha szembehelyezkedik a Fidesz akaratával. Őt a hűsége nem a szavazókhoz, hanem Orbán Viktorhoz köti. A gyávaságával és tétlenségével elárulja a várost és mindazokat, akik megválasztották. Ha nem tesz semmit a Pannon Egyetem megmentéséért, akkor megbukott, mint polgármester.
Szerző: Kész Zoltán