Zavar a fejben, zavar a rendszerben

2017. June. 07. 12:30

A Fidesz városi frakcióvezetője szembehelyezkedett Orbán Viktorral. Persze, nem hősről beszélünk, csak egy zavart helyzetről: a fiatal párttitkár nem tudott mit kezdeni azzal, hogy ellenzékiként támogattam a kormányfő veszprémi fejlesztési javaslatait. Így aztán nem is segíti azokat.

Miközben ő a sértődöttet játssza, párttársa, a polgármester inkább nem is válaszolt a megkeresésemre, miközben a Jobbiktól az MSZP-n át az LMP-ig valamennyi párt helyi képviselője kész összefogni a veszprémi beruházásokért.

A parlament előtt van a jövő évi költségvetés tervezete, amelyhez jó lokálpatriótaként módosító indítványt nyújtottam be. Ez főleg azokat a hiánypótló beruházásokat tartalmazza, amelyeket a miniszterelnök személyesen ígért meg az ittenieknek, amikor a Modern városok programmal nálunk járt. Az ígéretek azonban nem teljesültek, mert a kormány suttyomban visszavonta a támogatásokat vagy eleve nem is tervezett hozzájuk forrásokat.

Én viszont terveztem! Módosító indítványomban szerepel, hogy honnan lenne a pénz: az MTVA és a propagandaminisztérium (mindkettő a kormány kártékony szócsöve) megszüntetéséből. Lehet, hogy egy párttitkárnak rázós egy ilyen javaslat támogatása, de szerintem nem kellene gyávának lenni. A közös kiállás ragyogó alkalmat teremtene arra, hogy megvillantsa nemes jellemét, és bemutassa: igen, a helyi fejlesztések fontosabbak a párt elvárásainál.

Nos, nem fontosabbak. A párttitkár a következő durcás levelet küldte nekem:

A párttitkárnak a következő válaszlevelet juttattam el:

" Meglepetten olvastam politikustól szokatlan válaszlevelét, amelyben azt közli, hogy nem hajlandó együttműködni megbízói, a veszprémi polgárok érdekében.

Meglepett az is, hogy levelében valamiféle megbántottságra utal, személyes sértettsége és hiúsága miatt mellőzi a veszprémiek érdekképviseletét. Nem tudom, hogy levelében mire gondol, amikor azt írja: önnel kapcsolatban provokatív, a jó ízlés határán túlmenő és méltatlan hangnemet ütök meg. Azért, hogy ne valami fatális félreértés fossza meg Veszprém lakosait attól, hogy elvégezzük közös felelősséggel viselt feladatunkat, kérem, jelezze, hogy pontosan milyen sajtómegnyilvánulásaimra gondol.

Ön sokkal régebb óta hivatásos politikus, mint én, ezért pontosan tudhatja, amit nekem gyorsan megtanítottak politikai ellenfeleim: ebben a műfajban a sértődékeny emberek nem tudják ellátni feladatukat. Ennek szellemében - és azért, mert a választópolgárokat és Veszprémet mindig magam elé helyeztem a fontossági sorrendben - mindig túlléptem az Önök részéről engem az elmúlt években ért rágalmakon, amelyeknek ön például kampányfőnökként részese volt.

Országgyűlési képviselőként nagyobb felelősségem van, mint hogy az ön lelkével foglalkozzak. Ezt láttam elődeimtől, például az ön mentorától. Navracsics Tibor 2006 és 2010 között ellenzéki frakcióvezető volt a parlamentben, amelynek keretében rendszeresen 'provokatív, a jó ízlés határán túlmenő és méltatlan hangnemet' ütött meg az aktuális kormányzattal szemben. Mégis, információim szerint a veszprémi érdekek képviseletében együttműködött mindazokkal is, akiket élesen bírált.

Javaslom, Ön is kövesse mentora példáját, támogassa költségvetési módosító javaslatomat, és párton belüli erejét megmutatva érje el, hogy ezeket a kormánypárt képviselői is befogadják.

Javaslom továbbá, hogy személyes találkozón tisztázzuk az esetleges félreértéseket, hogy a jövőben közösen tudjunk Veszprémért dolgozni. Mutassuk meg Veszprém erejét, ahogy megmutattuk a társadalmi támogatottságot és egységet a Pannon Egyetem kapcsán is. A pártokon átívelő összefogás híre eljutott arra a szintre, hogy a minisztérium kénytelen volt elnapolni korábbi döntési javaslatát. Ehhez bizonnyal hozzájárult az is, hogy bár a társadalmi kezdeményezéshez személyesen és pártjával nem csatlakozott, egy miniszter úrral készített fotóval véleményt nyilvánított az ügyben. Hiszem, ha az országos politikában a veszprémi ügyekben közösen lépünk fel, együtt többre jutunk.

Kérem, viselkedjen felelős politikusként és bizonyítsa be, hogy önnek saját magánál és pártjánál fontosabb a veszprémiek érdeke."
Szerző: Kész Zoltán