Látványnak sem utolsó a konyha polcán

2017. június 21. 10:40

Egy kis csalamádé, savanyú uborka, ecetes almapaprika vagy hagymás paradicsom nagyon jól esik egy zsírosabb étel, például egy pörkölt mellé, főleg, ha házi készítésű. Nem is gondolnánk, mi minden alkalmas savanyúságnak.

Nem ajánlott tengeri sót használni. Ezeknél a savanyúságoknál az ecet az egyik legmeghatározóbb alapelem, ezért válasszuk a legjobb minőségűt, lehetőleg borecetet.

Ecetes hagyma

Szükségünk lesz egy kiló, lehetőleg minél kisebb, diónagyságú hagymára. Továbbá szerezzünk be egy kisebb csípős paprikát, borsot, tormát, sót, cukrot, vörösborecetet, mustármagot. A hagymákat pucoljuk meg, mossuk meg, és tegyük üvegekbe. Vigyázzunk arra, hogy a hagyma egyben maradjon, ne essen szét.

Keverjünk el hat evőkanál balzsamecetet és egy evőkanál cukrot. Egy edénybe tegyünk oda 2 liter vizet 2 kanál sóval főni, hagyjuk kb. 5 percig forrni, majd keverjük hozzá a balzsamecetet. Ezzel a lével töltsük fel az üvegeket, majd zárjuk le. Körülbelül négy hét alatt érik össze, és ekkor már ehetjük is. Sötét, hűvös helyen négy hónapig tárolhatjuk.

Birsalma, szőlő és szilva ecetesen.

Ez a savanyúság tökéletes lesz majd a karácsonyi asztal mellé, de bármilyen húshoz ajánlott egész évben. Nyugodtan keverjük össze a birsalmát a szőlővel és a szilvával, hiszen nagyon finom ízharmónia keletkezik belőlük.

Az ideális arány 2 nagy birsalma, 2-3 fürt fekete szőlő, 2 fürt fehér szőlő, egy kg. aszalt szilva. Szükség lesz egy fél liter vízre és fél liter fehér borecetre, 200 gramm cukorra, három evőkanál mézre, egy teáskanál sóra, szegfűszegre és fekete borsra.

Mossuk meg a gyümölcsöket, majd tegyük üvegbe. A szőlőszemeket hagyjuk a szárán, csak a hibás darabokat távolítsuk el. Tegyük bele a mézet az üvegbe, majd készítsük el a szirupot.

Az összes hozzávalót tegyük egy lábasba, majd tegyük fel forrni. Kevergessük jól össze, majd töltsük bele az üvegbe. Zárjuk rá a kupakot, majd jól rázzuk össze, hogy a méz is tudjon feloldódni.

Ecetes fokhagyma

Hihetetlenül finom íze van. Ha egyszer megkóstoljuk, egészen biztosan beleszeretünk. Egészen kis üvegeket használjunk, hogy egyszerre el lehessen fogyasztani azt, amit éppen megnyitottunk.

Szükségünk lesz fokhagymára, borsra, ecetre, sóra, cukorra és egy kis darab csípőspaprikára. Tisztítsuk meg a fokhagymákat, és tegyük a gerezdeket az üvegekbe, adjuk hozzá a csípőspaprikát és a borsot.

500 ml víz, 500 ml ecet, 3 kanál cukor, egy kanál só keverékéből készítsünk levet, majd forraljuk fel, és öntsük rá a fokhagymára.

Egy hét alatt beérik, és akár évekig is eláll.

Forrás: twice.hu