Nincs karácsony bejgli nélkül

2017. december 21. 15:34

A klasszikus mákos és diós bejgli, ami nélkül nincs karácsony. Ha így készíted tökéletes lesz a bejgli az ünnepi asztalra.

Hozzávalók

Egy rúd bejgli tésztájához kell:

13 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dkg zsír, 1,5 dkg porcukor, 1 kisebb tojás sárgája, egy csipet só, egy csipet élesztő, egy kevés tej

A diós töltelékhez:

1,5 dl, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 5 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 6 dkg finomra darált dió, 3 dkg durvára darált dió, 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa), ízesítéshez egy kevés fahéj és rum

A mákos töltelékhez:

1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 2 dkg reszelt alma, 4 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 10 dkg darált mák, 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)

Elkészítés:

A töltelékkel kezdjen. Forralja fel a tejet a cukorral, majd keverje bele a többi alapanyagot is, és hagyja kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjon.

A tészta készítésénél előbb a vajat morzsolja el a liszttel, majd gyúrja össze a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kap.

A tészta kinyújtásánál ne használjon lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsa.

A hideg tölteléket a kezével simítsa rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagy a szélén.

A széleket hajtsa be, és tekerje fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végzett, tegye hidegre pihenni pár órára.

Kenje be a tojásokkal, szurkálja meg a fent leírt módon, és süsse 25 percig 190 fokon. Szeletelés előtt hagyja kihűlni.

Így lesz márványos, repedésmentes
Forrás: Sztárklikk