Szilveszteri malacsült gyümölcsökkel

2017. december 28. 16:11

A szilveszteri asztalról ritkán hiányzik a sült malac. Elkészítésétől nem kell megijedni, mert nem bonyolult. Ráadásul nem csak az íz, hanem a látvány is garantált siker.

Hozzávalók:

1 db bőrős, kicsontozott malaccomb (kb. 2 kg)

só, bors

6 gerezd fokhagyma

1 csokor vegyes zöldfűszer (kakukkfű, petrezselyem, rozmaring)

1 marék szegfűszeg, csillagánizs, borókabogyó

2 dl barna sör

5 dkg szalonna

A körethez:

1 kg alma

30 dkg aszalt szilva

2 db narancs

Elkészítés:

A malacot (ha csonttal együtt vettük, kicsontozzuk) megmossuk, megtöröljük, kiterítjük. A húst alaposan besózzuk és borsozzuk úgy, hogy a bőrét ne érje a só. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, a csont helyére tesszük a zöldfűszerekkel együtt. Feltekerjük és megkötözzük.

A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk. A húst bőrös felével lefelé mély tepsibe tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, és lefedjük alufóliával. A sütőben 2-2,5 órán át sütjük. Ha kell, pótoljuk a vizet.

A húst kiemeljük, a bőrt kockásra beirdaljuk. A résekbe beletűzdeljük-belenyomkodjuk a szegfűszeget, a csillagánizst, a borókabogyót. A húst visszatesszük a tepsibe úgy, hogy a bőre felül legyen. A húst kb. 30 percig sütjük. Közben a bőrt sörbe mártott szalonnával kenegetjük.

A hús köré szórhatunk feldarabolt, kicsumázott almát, szeletelt narancsot, és aszalt szilvát, ez lesz majd a köret. Melegen tálaljuk, hogy a bőre ropogós maradjon.
Forrás: Sztárklikk