A DK jelöltek több, mint 30 százaléka nő

2018. január 21. 09:16

A DK és az MSZP tavaly december végén megállapodott a kormányváltás alapfeltételéről, döntöttünk arról, hogy a 106 egyéni körzetben egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben. Úgy állapodtunk meg, hogy a DK-Szolidaritás választási szövetség 46 körzetben állít egyéni jelöltet a szocialisták és a Párbeszéd támogatásával. A DK jelöltjei jól leképezik az ország egészét.

Az Európai Unióban az az íratlan szabály, hogy az élet bármely területén érje el a nők aránya a 30 százalékot. Ezt a DK teljesíti: 46 jelöltünkből 14 nő, ez több mint 30 százalékos részarányt jelent, ami a többi párt jelöltlistájával összehasonlítva kifejezetten kedvezőnek tekinthető. Különösen így van ez, ha a
Fidesz 106 jelöltjét nézzük. Molnár Csaba összegzése szerint ott 5% a nők aránya. Van közöttük 10 László, 9 István, 7 Sándor és 6 nő.

Ami az életkori összetételt illeti minden korcsoport képviselve van. A legfiatalabb jelöltünk 22, a legidősebb 72 éves.

Jelölötjeink szinte mindegyike diplomás. De talán nem érdektelen, hogy jelöltjeink csaknem egynegyede fizikai dolgozóként kezdte pályáját, nagy többségük később, munka mellett tovább tanult és szerzett diplomát - némelyikük többet is. Van köztük szobafestő, vízvezeték-szerelő, géplakatos, és raktári munkás.

Nem vádolhatóak tehát a DK jelöltjei, hogy a kétkezi munka, a korán kelés, a mindennapi küzdelem
ismeretlen volna számukra.

Jelöltjeink foglalkozás, végzettség szerinti összetétele jól mutatja a Demokratikus Koalíció prioritásait.

Gazdaság. Egélszségügy. Oktatás. Jelöltjeink egyharmada közgazdász, gazdasági végzettségű, és közel egyharmada olyan, aki kipróbálta már magát a vállalkozások világában, vagy ma is vállalkozó.

Megalakulásunk óta hirdetjük, hogy mind az egyén, mind pedig az ország fölemelkedésének kulcsa az oktatás. Jelöltjeink között ennek megfelelően erősen jelen vannak azok, akik oktatás világából érkeztek. 46 jelöltünk közül 10-en jönnek az oktatás világából, 6 pedagógus és négy további egyetemi oktató van közöttük. Komolyan vesszük az egészségügy talpra állítását is: jelöltjeink között van orvos, ápolónő, szülésznő, műtős.

A társadalmi konfliktusokban természetszerűleg a gyengébbek, esendőbbek mellé állunk. Ebből a szempontból nagyon fontos a munkavállalók képviselete, a dolgozók érdekeinek védelme. Három jelöltünk is foglalkozott vagy foglalkozik szakszervezeti vezetőként dolgozói érdekvédelemmel.

Jelöltjeink némelyikének az élet árnyékos oldalát is meg kellett tapasztalnia. Van közöttük, aki ette a munkanélküliek keserű kenyerét, van, akit azért bocsátottak el állásából, mert a jelöltünkként elindult egy önkormányzati választáson, és van, akinek a közéleti szerepvállalása miatt nem tud elhelyezkedni a gyermeke. Van közöttük politikai üldözött, és van olyan is, aki devizahitelesként azért veszítette el a házát, mert a Fidesz 2010-ben, hatalomra jutása után közvetlenül tönkrevágta a forint árfolyamát.

Végül jelöltjeink otthonosan mozognak a politika világában is. Helyi embereket indítunk, olyanokat, akik jól ismerik a választókerület ügyeit, problémáit. Jelöltjeink fele helyi önkormányzati képviselő, polgármester, korábbi polgármester, volt, vagy jelenleg is országgyűlési, vagy európai parlamenti képviselő.

Minden feltétel adott, hogy a kampányban ádáz ellenfelei legyenek az Orbán-rendszernek és a Fidesznek, segítve a kormányváltás ügyét és a DK sikeres szereplését.
Szerző: Gréczy Zsolt