Az önálló pártlisták több szavazatot hoznak

2017. December. 17. 12:49

Íme egy kis segítség, hogy mindenki értse, miért jobb, hogy a pártok önálló, és nem közös listán indulnak. Remélem, ezzel sikerül hozzájárulnom ahhoz, hogy egy felesleges és értelmetlen vitát lezárhassunk.

Az már korábban eldőlt, hogy nem lesz közös demokratikus ellenzéki lista. Lesz a DK-nak a Szolidaritással együttműködve, lesz az LMP-nek, lesz a Momentumnak, lesz az Együttnek - és lesz az MSZP-nek, valamilyen formában. Itt van néhány érv, hogy miért alakult ez így, és hogy az önálló listaállításnak milyen előnyei lehetnek.

2014-ben már volt teljes összeborulás, teljesen közös lista. Az eredmény ismert, fideszes kétharmad lett a vége. A közös lista tehát kudarcot vallott, ezt a hibát nem érdemes újra elkövetni.

Az a modell már bevált, hogy egy az egy ellen állnak ki a demokratikus pártok a Fidesz és a Jobbik ellen. Ezzel győzött a DK-s Hajdu László a XV., és az Együtt-PM színeiben Karácsony Gergely a XIV. kerületben az önkormányzati választáson.

Több felmérés is azt mutatja, hogy a pártok elkötelezett szavazóinak egy része nem akar közös listára szavazni. Ha összeerőltetnék a DK-t, az MSZP-t, és a többi pártot, előfordulhat, hogy szavazók százezrei maradnának otthon, pedig minden szavazatra szükség lesz.

Ha önálló listán indulnak a pártok, végre kiderül, ki, mit akar az egészségüggyel az oktatással, a szociális rendszerrel és így tovább. Mindenkinek adott a lehetőség, hogy azt a pártot (programot, miniszterelnök-jelöltet, listavezetőt) támogathassa, amelyik számára szimpatikus. Nincs ok finnyáskodni. Nem kell "orrot befogni" vagy "unicumot inni", mindenki arra szavaz, akire valóban szeretne.

Azért sem érdemes a közös listát erőltetni, mert nincs mögötte közös ellenzéki akarat. Ha valaki nem akar velünk kávézni, nyilván oka van rá. És minél jobban erőltetjük, annál kevésné fog sikerülni. Arra érdemes összpontosítani, amiben lehet megállapodni. Ez a 106 egyéni körzet, hogy egy demokrata induljon a Fidesz és a Jobbik ellen.

Ha így lesz, megtörténhet a kormányváltás.
Szerző: Gréczy Zsolt