Itt a nemzetegyesítés ideje

2017. November. 02. 16:30

A demokratikus ellenzéki pártok hosszú sora - MSZP, LMP, Együtt-Párbeszéd - egymást túlharsogva reagálnak a Demokratikus Koalíció pár nappal ezelőtti bejelentésére. Arra, hogy a DK szerint csak azoknak legyen választójoga Magyarországon, akik most, vagy valaha itt éltek. A fentebb említett ellenzéki pártok, elutasítva a DK, és a választók többségének javaslatát, illetve akaratát, arra hivatkoznak, hogy szerzett jogot nem veszünk el.

Ezek a pártok súlyos tévedésben vannak, és nem értik a rendszer ellenzékiség lényegét. Vajon ezt a jogot a határon túli magyarok és anyaországi pártok közösen alapították? Biztos, hogy ez szerzett jog, és nem hatalmi ambíciókból vezérelt adomány?

Mi úgy emlékszünk, hogy éppen a DK felhívására a demokratikus ellenzéki pártok bojkottálták a Fidesz egyoldalú választási törvénymódosítását. A határon túli magyar állampolgárok szavazati joga nem közös akarat, hanem a Fidesz adománya, melyből világosan kitűnik az eredeti szándék. Mikola egykori Fidesz elnökhelyettes bornírt önleleplezése, mely szerint ezen szavazatokkal kívánják bebetonozni a Fidesz legalább két évtizedes hatalmát.

Az önmagukat ellenzékinek mondó pártok nem az orbáni "nemzeti együttműködés rendszerét" kívánják lebontani, pusztán szalonellenzékinek mutatkoznak. A rendszer lényegét, önfenntartó hatalmi bázisát nem merik megkérdőjelezni. Hogy azért-e mert nem értik a rendszert, vagy azért, mert gyávák, azt nem tudom. De végül is, mindegy.

Aki eladja magát a Fidesz nemzetmegosztó. hatalmi érdekektől vezérelt politikájának, az semmit nem ért a Fidesz természetéből. Aki nem hallja a magyar választók többségének akaratát, az szándékaitól akár függetlenül is, alibi meccset folytat.

Ideje lenne ellenzékként viselkedni és nem félni a Fidesz megbélyegző vádjaitól. Nem nemzetárulók, hanem nemzetegyesítők, polgári demokraták vagyunk.

Azzal a Fidesszel értünk egyet, amikor Orbán, Németh Zsolt vagy Martonyi még azt képviselte, hogy nemzetpolitikából nem kívánnak hatalmi politikát csinálni. Mi nem kívánjuk automatikusan 2-3 mandátumhoz juttatni a Fideszt határon túli voksokkal. Ráadásul ezeket a szavazásokat, azok eredményét még csak nem is ellenőrizhetik a pártok, vagy civil szervezetek. Aki ebben a kérdésben velünk szembe jön, az Orbánt segíti törvénytelen és igazságtalan mandátumokhoz.

A küzdelem elől kitérés hamis politikája helyett az őszinte beszéd és az erre épülő politizálás hívei vagyunk. Mert nem hazaárulók vagyunk, hanem éppen ellenkezőleg: mi védjük az európai, polgári Magyarország tisztességét. Próbáljuk az árkot betemetni anyaországi és határon túli magyarok között egy olyan konfliktusban, ami Orbán megosztó, magyart magyarral háborúztató politikájáig nem létezett.

Önfeladás helyett, tisztesség, becsület és felelős nemzetpolitika. Ez a DK álláspontja.
Szerző: Gréczy Zsolt