Mit tettél volna Gyurcsány Ferenc helyében?

2017. June. 03. 08:02

Elszórtan ugyan, de előfordul olyan ostoba vélemény, hogy ha Gyurcsány Ferenc nem tudja bizonyítani Orbán külföldi vagyonosodását, akkor vonuljon vissza. Egyrészt érdemes megnézni, mit mondott a DK elnöke, másrészt nézzünk példákat bizonyítékokra és visszavonulásra.

Mit állított Gyurcsány Ferenc, amikor előállt a titkos beszélgetés történetével?

1. Volt ilyen beszélgetés, és Orbánra súlyosan terhelő adatokat mutattak neki, többek között külföldi számlamozgásokról és nagyon sok pénzről.

2. Azonnal elmondta, hogy a dokumentumok nincsenek a birtokában. Megpróbálja ezeket megszerezni, utána még hátra van annak bizonyítása is, hogy a dokumentumok hitelesek. Ha mindez megtörténik, előáll a bizonyítékokkal.

3. Azt is elmondta, hogy lehet, hogy a történet provokáció, és őt akarják bajba sodorni valamilyen titkosszolgálati akció keretében, ezért is ilyen óvatos. Nem kizárt, hogy meg akarják vezetni, de változatlanul azon dolgozik, hogy a dokumentumokat megszerezze.

Ennyi történt. Ebből sikerült néhány Gyurcsány-fóbiás orgánumnak arra a következtetésre jutni, hogy Gyurcsány nem mondott igazat, vonuljon vissza.

Én viszont azt kérdezem, hogy Kedves Olvasó mit tettél volna az ő helyében? Képzeld el azt a helyzetet, hogy Gyurcsány Ferenc részt vesz egy ilyen beszélgetésen, amit tudta nélkül, mondjuk, képpel, hanggal rögzítenek - netán valamely titkosszolgálat és a Fidesz érdekében....

Orbán titkos pénzügyeiről van szó tehát, és a történet két héttel a választás előtt robban. A Magyar Idők bemutatja a találkozóról készült felvételt, és kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc nem szólt róla... Akkor, közvetlenül a választás előtt kéne magyarázkodnia, hogy nem tudta, hogy amit lát az igazi, vagy hamisítvány?

Nem az lenne a vád ellene, hogy elhallgatta a tárgyalás tényét, függetlenül attól, hogy amit látott, hiteles-e, vagy képes lett volna-e megszerezni a papírokat? Ott állna Gyurcsány Ferenc, az Orbán elleni háború első számú harcosa, és azt állítanák róla hogy esetleg azért nem mondott semmit a találkozóról, mert Orbánt akarta mentegetni? Nem azt vetnék a szemére, hogy rendben, nem tudta, hogy a papírok valódiak, de legalább szólt volna?

Gyurcsány Ferenc az egyetlen, igaz, kockázatos, de értelmes megoldást választotta: elmondta, amit tud. Ezzel megszűnt az esetleges zsarolhatósága. Kisebb veszély, hogy most azzal támadják - amúgy hazug módon -, hogy hol a bizonyíték, amit nem is ígért, csak azt, hogy megpróbálja megszerezni, mint az, hogy volt egy ilyen találkozó, de hallgatott róla.

Hol tartunk most?

Nagyjából ott, ahol eddig. Megpróbálja megszerezni ezeket a dokumentumokat. Vagy sikerül, vagy nem. Vagy valódiak, vagy nem. Ennyi a történet.

Végül hadd nevessem ki azokat, akik sanda politikai célból most hitelvesztésről, visszavonulásról hadoválnak. Ki vonult vissza, amikor a Fidesz összes politikusa azt állította, hogy Gyurcsány szemkilövető, és erról a bíróság kimondta, hogy hazugság? Ki vonult vissza, amikor Schiffer András valótlanul állította, hogy a sukorói beruházás kapcsán Gyurcsány Ferenc visszaélt a hatalmával?

Ki vonult vissza, amikor ugyanerről a sztoriról Polt Péter azt állította, bizonyítékai vannak, és emiatt elvették Gyurcsány mentelmi jogát, majd vádemelés sem történt? Ki vonult vissza, amikor Dávid Ibolyát, Szilvásy Györgyöt, Herényi Károlyt vádolták meg hazug módon?

Ki vonult vissza, amikor Lázár János összes állításáról kimondta a bíróság, hogy hazudott Dobrev Kláráról? Ki vonult vissza, amikor az moszkvai ingatlanügyben mentették fel az összes vádlottat?

Ki vonult vissza, amikor azt hazudta bizonyítékok nélkül az MSZP több politikusa, hogy Gyurcsány szivárogtatta ki az őszödi beszédet? Még az összes perét elbukó Budai Gyula is létezik, sőt...Látta valaki Simicska Lajos bizonyítékait Orbán ügynökmúltjáról? Pedig azt állította, hogy kollégiumi szobatársa jelentett róla... Látta valaki annak a titkosszolgának a bizonyítékait, aki azt mondta az Indexnek, hogy az oroszok beépültek a magyar titkosszolgálatokba?

Ráadásul, Gyurcsány nem is állította, hogy van bizonyítéka, csak azt, hogy azokat meg akarja szerezni.

Értem én, hogy a DK erősödése és megkerülhetetlensége sokakat zavar, de ez senkinek nem mentség a hazudozásra, csúsztatásra.

Gyurcsány Ferenc, ahogy ebben a történetben is, teszi a dolgát. Amúgy meg készülünk az őszi kampányra, a kormányváltásra, a nehezen, de kigyötört ellenzéki együttműködésre. Nem fog visszavonulni, sőt. Egyre több feladata lesz: Magyarországért, a Köztársaságért!
Szerző: Gréczy Zsolt