Az autoritarizmus a diktatúra enyhébb formája

2018. January. 14. 15:19

Kornai János, a Harvard és a Corvinus professor emeritusa a HVG-ben megjelent interjújában elmondja: autokratikussá vált Magyarország, de Magyarországon nincsen diktatúra.

Szerinte a diktatúra például már jogilag is felszámolja a többpártrendszert, vagyis az ellenzék ott nem gyenge, hanem nulla. És az autokráciában nem jutnak el a megfélemlítés olyan szintjére, mint a kínvallatás vagy a tömeges kivégzés, ellentétben a diktatúrával.

Minden tiszteletem mellett el kell mondanom - bár lehet ezt sokan szemantikai elemzésnek gondolják - az autokrata szó a görög autokratőr, s a bizánci császárok egyik uralkodói címe volt. Arra utalt, hogy az uralkodó hatalmát közvetlenül az Istentől kapta. (Csak nem erre gondolt a professzor úr?)

Az autokrata egyeduralkodónak is szüksége van valamiféle bázisra a hatalmi struktúrában: a személyes karizma, vagy a fizikai erő egymagában csak egy bűnözői csoport vezetője, vagy a társadalmi fejlettség kezdetleges szakaszaiban kormányzó vezető számára biztosíthat teljhatalmat.

Az autokrata hatalmi bázisát biztosíthatják az előkelők, a katonák, a papság, vagy más csoportok, mint például egy domináns szerepbe juttatott párt. Vezető testületek szilárd autokráciában is létezhetnek, valós hatalmuk azonban nincs, inkább az uralkodó személy karjának meghosszabbításaként működnek, mint politikaformálóként.

Úgy hiszem a professzor úr túl elnéző ezzel a mai hatalommal szemben, amikor autoriternek nevezi. Az igazság az, hogy az autoritarizmus a diktatúra enyhébb formája a totalitarizmussal szemben.
Szerző: Juszt László