Orosz hackerek tönkre teszik a magyar demokráciát

2017. január 1. 08:51

Obama elnök két napja végre ráébredt arra a veszélyre, amit mi, magyarok egész évben szenvedve éltünk meg: hogyan tehetik tönkre az orosz médiahackerek egy virágzó demokrácia mindennapjait. Nálunk ugyanis az egész 2016-os év az állandó orosz cyber-merényletek árnyékában telt el. Elég csak hevenyészve átfutni a listát, s máris beláthatjuk, hogy micsoda ármánykodás áldozata volt a magyar nép ebben az esztendőben.

Az esztendő folyamán nem átallották az orosz kalandorok azt sugallani, mintha Mészáros Lőrinc naponta milliárdos állami megrendelésekhez jutott volna, miközben ez a talpig becsületes, egyszerű, magyar gázszerelő reggeltől estig lakókörnyékének meghibásodott kazánjait javítgatja. Karácsonykor meg sorra járta a frissen gazdát cserélt szállodák tucatjait, és még az ünnepek éjszakáin is az elavult fűtési rendszereik felújításán dolgozott. Eredménnyel.

Az orosz médiamanipulátorok az év kezdte óta lejárató hadműveleteket folytatnak az MNB elnöke ellen, azt a látszatott keltve, mintha Matolcsy százmilliárdokkal játszadozna. Ezzel szemben, bárki láthatta, hogy Matolcsy az ünnepek idején is hajnaltól éjfélig ingyen ételt mért a Blaha Lujza téren a rászorulók számára, a saját költségén.

Az orosz médiakalandorok beférkőztek a közszolgálati tévék, rádiók, újságok szerkesztőségeibe, ahonnét gusztustalan sikerpropagandát művelve, megpróbálták elhitetni a magyar néppel, hogy a magyar gazdaság mindenkinél jobban teljesít. Holott a felelős magyar kormányzati politikusok nem győztek örökké árnyalt, körültekintő és óvatos képet adni hazánk gazdaságának tényleges helyzetéről. Ahányszor szóhoz jutottak, nem volt náluk szerényebb, tárgyilagosabb elemző, de egy ilyen erejű média-ellenszélben érthető módon semmi esélyük sem volt a teljes igazság kibontására.

Az orosz hackerek folyamatosan megpróbálták azt a látszatot kelteni, mintha a magyar kormány azon lenne, hogy eltitkolja a lakosság elől a közérdekű adatokat. Pedig a kormány karácsonyra is megpróbálkozott azzal, hogy minden magyar család kaphasson egy olyan tájékoztató füzetecskét, amelyben sokoldalúan tájékoztatott volna mindenkit a tao-pénzek, a várba költözés, a stadionépítések és Paks II. részletekbe menő költségeiről. Nem a kabinet tehet arról, hogy az orosz cselszövések eredményeként az említett információk helyett álságos kormányfői levelek kerültek a borítékokba. (A gyors vizsgálat eredményeként a Posta számos vezetőjét azonnal le is váltották, s megígérték, hogy további fejek fognak még hullani.)

Az orosz média-támadások következtében tömegek hiszik azt, hogy a leendő úszó-vébé megrendezésére költendő, egyre növekvő összegű milliárdok gyanús sorsa esetleg összefügghet Gyárfás Tamás lemondásával. Ezzel szemben az a tény, hogy Gyárfás önkéntes közmunkásként még az ünnepek alatt is hajnaltól estig maltert kevert, gödröt ásott az építkezés helyszínén, s ott falazott vele - neki - az egész szakági elnökség is.

Az állandósuló orosz média-hamisítások miatt az ország lakosságának nagy része úgy tudja, hogy a Fidesz az ország legerősebb pártja, s a következő választások megnyerésnek egyértelmű esélyese. Holott a maga közvetlen környezetében évek óta senki sem látott már Fidesz-hívő szavazót. Igaz, ha az orosz ügynökök esetleg mégis ki tudnak csikarni egy álságos népszavazást, akkor az ott megjelenő kisebbségről tüstént világgá kürtölik, hogy azon 98%-os volt a kormányzati támogatottság, elhallgatván persze: minek is a 98 százalékáról volt szó.

Az orosz ügynökök, a világszerte megbecsült és nagyra tartott cyberharcosok egyedül azzal a feladattal birkóznak meg nehezen, hogyan tudnának túljárni a magyar kormány kommunikációs stábjának találékonyságán, s miképpen tudnák azt a jövő évben felülmúlni. Lázasan formálják alternatív terveiket még most, szilveszter éjszakáján is. Reménykedjünk, hogy ezúttal nem fog sikerülni nekik, és győz a kormányzati média igazsága.
Szerző: Kéri László