30-40 ezer családot dobhatnak ki az utcára

2018. június 19. 13:52

Elutasította a parlament igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége azt az ellenzéki javaslatot, hogy az áprilisban lejárt kilakoltatási moratóriumot hosszabbítsa meg az állam mintegy másfél évvel, 2019. december 31-éig.

Az MSZP indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön a devizahiteles végrehajtási eljárásokról szóló javaslat tárgysorozatba vételéről. A tárgysorozatba vételt az ellenzéki pártok kivétel nélkül támogatták, a Fidesz-KDNP viszont különösebb indoklás nélkül söpörte le.

A szocialisták ugyanakkor külön szavazást kértek róla, így hétfőn parlamenti vitára került sor. Ezen az MSZP-s Varga László azt mondta: „itt sok tízezer magyar család közvetlenül néhány héten belül veszélybe kerülhet, fenyegeti őket a kilakoltatás réme.” Konkrét számok is elhangzottak: ezek szerint 900 ezer hitelből eredő végrehajtás van folyamatban, ebből 140 ezer ingatlan-végrehajtás, és szakemberek szerint mintegy 30-40 ezer családot fenyeget idén a kilakoltatás. Ám a családok évét meghirdető Fidesz-KDNP-t ez nem hatotta meg, simán leszavazta már a javaslat tárgysorozatba vételét is.

Hiába ígérte tehát Harrach Péter a moratórium lejártakor, hogy „nagyon hamar megoldási javaslattal fognak fordulni az Országgyűléshez”, nemhogy nem találták sürgősnek a dolgot, de több mint másfél hónappal később az MSZP javaslatát sem támogatták a kilakoltatások felfüggesztéséről.

Hiába hangoztatták a szocik, hogy a politikai állóháborút ebben az ügyben sürgősen be kell fejezni, hogy egyszerűen muszáj felülemelkedni a pártpolitikai megosztottságon, s hogy ennek érdekében nyitottak minden kormánypárti, ellenzéki, vagy civil módosító javaslatra. Úgy tűnik, a Fidesz-KDNP-nek csak április 8-ig volt fontos, hogy önhibáján kívül egyetlen magyar család se kerüljön utcára.

Pedig még az épp átfogó átírás előtt álló Alaptörvényben is benne van: „Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság. Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét…”

Szerző: Konczik Márton