40 ezer családot rakhatnak utcára, közben betiltják a hajléktalanságot

2018. június 20. 08:23

Bajkai István fideszes képviselő múlt kedden még egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „arra kéri” a kormányt, alkotmányos eszközökkel oldja meg, hogy a jelenlegi formában ne lehessen életvitelszerűen használni a közterületeket. Ezt követően a parlament törvényalkotási bizottságának kormánypárti tagjai rohamtempóban beleírták a tervezett módosításba azt az egyértelmű mondatot, hogy „tilos az életvitelszerűen közterületen tartózkodás”. Az egyéb módosításokkal – valamint a „Stop Soros” névre keresztelt csomaggal – együtt szerdán már el is fogadhatják. 

Ennek következtében egycsapásra tilos lesz az utcán élni – miközben április végén lejárt a téli kilakoltatási moratórium határideje, vagyis ma már újra utcára lehet tenni eladósodott családokat, el lehet árverezni a lakásukat.

Az ellenzék már több kísérletet is tett, hogy megakadályozza ezt, legutóbb az MSZP képviselői nyújtottak be egy, az Adóskamara javaslatait tartalmazó törvényjavaslatot. Ennek lényege az lenne, hogy 2019. december 31-ig ne lehessen újabb végrehajtást elrendelni, illetve végrehajtást foganatosítani – írja a Népszava.

A szocialista javaslat tárgysorozatba vételét az igazságügyi bizottság kormánypárti többsége leszavazta, vagyis tárgyalni sem kívántak róla. A Hír TV tudósítása szerint arra hivatkoztak, hogy a Fidesz is dolgozik a probléma megoldásán – bár azt, hogy pontosan hogyan, érdemben nem fejtették ki.

Varga László szocialista képviselő ezzel kapcsolatban felidézte: a szakemberek szerint 30-40 ezer családot érinthet már idén a kilakoltatás veszélye.

Forrás: Népszava / Sztárklikk