500 ezer ember nem találja a helyét a munkaerőpiacon

2018. június 19. 16:09

Dávid Ferenc szerint a valódi munkaerőpiacról, vagyis a versenyszférából durván 200 ezer ember hiányzik ma Magyarországon, és ez a szám öt éven belül megduplázódik, ha nem történik semmi.

A vállalkozókat képviselő VOSZ főtitkára által az ATV kedd reggeli műsorában közölt szám nem csak nagyon soknak tűnik, hanem nagy sok is. Ezek után kérdés, milyen alapon beszél a kormány munkaalapú társadalomról, meg teljes foglalkoztatásról, mivel a fenti hiányon túl nagyjából 180-200 ezer a regisztrált munkanélküliek száma, mintegy 150 ezer közfoglalkoztatottat is eltart az állam, plusz kallódik még 100-120 ezer sehol sem regisztrált ember is a piacon.

Ez a durván félmilliós embertömeg egészen biztosan nem találja a helyét a munkaerőpiacon, Dávid Ferenc szerint pedig addig nem is fogja, ameddig a kormány nem változtat a jelenlegi foglalkoztatáspolitikáján. Az ország ugyanis mára kettészakadt: a Dunától keletre óriási a munkaerőtöbblet (ennek egy részét szívja fel mesterségesen a közmunkaprogram), míg a „nagy folyótól” nyugatra a munkaerőhiány égető.

És ez még csak a bajok földrajzi megközelítése, így arról szó se esett, milyen brutális emberhiány van bizonyos szakmákban (húsfeldolgozás, építőipari szakmunkák stb.) A VOSZ-főtitkár szerint ezen a – nyugodtan kimondhatjuk – munkaerőpiaci válságon csakis nagyvonalú és átgondolt állami beavatkozással lehetne segíteni.

Értelmes képzések, államilag támogatott üzleti beruházások, és az infrastruktúra folyamatos fejlesztése nélkül a keleti országrészen esély sincs a valódi tőke, és vele a piaci munkahelyek megjelenésére, és évről évre nagyobb lesz a munka nélkül tengődők tömege.

Ugyanez fordítva igaz az ország nyugati felére, ahol már ma is történelmi csúcson van a betöltetlen álláshelyek száma, és mivel a demográfiai tendenciák hosszú évek óta nem változnak (egyre többen mennek nyugdíjba és egyre kevesebben kerülnek aktív dolgozói korba), ha semmi nem történik, évente 40 ezerrel (!) nő a munkaerőhiány.

Ebből könnyen kiszámítható: öt éven belül újabb 200 ezerrel kevesebben leszünk az aktív munkaerőpiacon, ám ennek a valóban nemzeti ügynek a kezelésre már biztos nem lesz elég pár ezer óriásplakát, meg kormányzati tévéreklám elhelyezése.

 

Szerző: Nagy András