A Die Presse szerint Orbán Trumpot akarta utánozni, de nem sikerült neki

2018. február 19. 14:54

Természetesen a külföldi elemzők is élénken foglalkoznak Orbán Viktor évértékelő beszédével.

Orbán sok kritikusa számára lesz aggasztó a magyar miniszterelnök évértékelője, de legalább az Európai Néppártnak lesz konkrét oka is kizárni a Fideszt a soraiból, írja a The Guardian. A baloldali brit lap szerint a magyar miniszterelnököt ezentúl fenntartások lehet jobbos populistaként emlegetni, aki a kereszténység védelmezőjének tartja magát, miközben a retorikája az egyházzal is szembe megy.

Ellentmondásosnak nevezik, hogy Orbán az influenzához hasonlította a bevándorlást, Nyugat-Európa és az EU helyett pedig nyíltan a balkáni országokat állította követendő példaként a magyarok elé - emeli ki a Hír TV.

Orbán évértékelőjével foglalkozik az osztrák Die Presse is. Orbán legfontosabb állításának azt tartják, hogy szerinte nyugat felől leselkedik veszély Magyarországra. Az osztrák elemzés szerint Orbán több-kevesebb sikerrel próbálta lemásolni Donald Trump beiktatási beszédét, amiben arról beszélt, hogy Amerika az első. Orbán pedig arról próbálja meggyőzni a saját szavazóit, hogy a magyar kormány rendelkezik bármilyen külpolitikai súllyal.

Az osztrák elemzés emlékeztet, hogy a magyar miniszterelnök bevándorlás gerjesztésével vádolja az EU-t és Soros Györgyöt, habár a tények ezt nem támasztják alá.

Orbán Viktor évértékelőjével foglalkozik a kínai Xinhua is. A hírügynökség szerint a miniszterelnök azon túl, hogy beszámolt a kormány eredményeiről, a nyugati országokat is ostorozta. A beszámoló felidézi, hogy a magyar kormányfő úgy fogalmazott: bár biztonságban vagyunk délről, nyugat felől veszély fenyeget, mert a brüsszeli, párizsi és berlini politikusok Magyarországra akarják erőltetni politikájukat. A

kínai cikk emlékeztet arra is, hogy Orbán ismét elmondta: szerinte Soros György amerikai milliárdos vezényli a nemzetközi migrációt, Magyarország pedig ezt nem tűri csendben, és ha kell, keményebb jogi eszközökhöz nyúl.

Forrás: Hír TV