A fertőző Orbántól féltik a Balkánt

2018. május 17. 12:36

Magyarország illiberalizmusa megfertőzi a Nyugat-Balkánt is – ezt írja a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadásában a szerb Srdan Cvijíc, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézetének vezető elemzője.

Szerinte az EU-csatlakozásra pályázó balkáni nemzetek érdeklődéssel figyelik, miként hoz létre Orbán egypártrendszert. Azt látják, hogy az európai vezetők nem lépnek fel kellő mértékben ezzel és a korrupcióval szemben.

 

A balkáni térség erős emberei kezdik úgy hinni, hogy lehetőségük van importálni az áldemokrácia orbáni modelljét, annak retorikáját és taktikáját. Ha az EU engedi Magyarországot tovább csúszni a kleptokráciába, akkor Brüsszel biztos lehet abban, hogy a Balkán követni fogja a magyarokat

– figyelmeztet az elemző.

Cvijíc úgy látja, hogy az „illiberális demokrácia” azért olyan fertőző, mert nincs szüksége egybefüggő ideológiára – elég, ha elutasít egy másikat. „A magyar miniszterelnök nem vállal más kötelezettséget, mint azt, hogy harcolni fog nem létező ellenfelekkel szemben” – olvasható a Politico által közölt véleménycikkben, amelyet a Klubrádió szemlézett.

A recept a balkáni vezetők számára – írja Cvijíc – egyszerű:

a barátaiddal vásároltasd fel a médiát, aztán vond pártellenőrzés alá nagyvállalatokat, a bíróságokat és a rendőrséget. Az egyetemi vezetőket, iskolaigazgatókat és a kulturális intézmények vezetőit cseréld le a párt híveivel. Végül, hogy el tudd hallgattatni a még megmaradt független hangokat, hozz olyan orosz stílusú jogszabályokat, amelyek kockázatossá teszik a működést a független nem kormányzati szervezetek számára. Hivatkozz a képzeletbeli ellenfeleidre annak érdekében, hogy bármit megmagyarázz.

Forrás: Klubrádió