A Fidesz Soros markában

2018. February. 13. 07:19

Finkelstein élt, él és élni fog.  Elnézést azoktól, akik ízetlennek tartják azt, ha Leninnel vetem össze a Fidesz néhai kampány – vagy mi? – tanácsadóját, azoktól, akik szerint nem szép dolog egy elhunytra emlékeztetni, de azoktól is, akik magától a személytől is irtóznak.

Mentségemre szolgál, hogy az a hadjárat, amit most a kormánypárt folytat, ezt a hasonlatot juttatta eszembe. Orbán pártja ugyanis gyakorlatilag semmi másra nem koncentrál most már, kizárólag Soros Györgyre, őt akarja látni és láttatni mindenhol, mindenkinél, gyakorlatilag a nap 24 órájában.

Mi ez, ha nem a finkelsteini örökség? Hogy gyűlölni és gyűlöltetni kell. Az emberek rosszabbik énjére játszani. Pontosan ez történik; az őrület határáig fokozták a sorosozást. Kezdetben csak arról beszéltek, hogy Magyarország nem kér a bevándorlókból, aztán ráleltek Soros Györgyre, később a  nemlétező Soros-tervre.

Ekkor még a magyar-amerikai milliárdos még csak az Európai Uniót és a migránsok mozgatását uralta. Miután ezt a gondolatot csúcsra járatta, hihettük, elfogyott a levegő a téma körül, nincs mit rajta tovább fokozni. De lám, a Fideszen belül végtelen a kreatívitás: az akciót kiszélesítették, ami ehelyütt azt jelenti: lebontották egyénekre is.

Az új kampány már, túl azon, hogy megőrizte a régi elemeket, és azon, hogy a párt, kormány képviselőinek kötelező szóba hozni Sorost, bármily témáról is legyen szó, most már minden célszemély Soros György markában van a Fidesz-kormány kommunikációja szerint. Soros irányítja az ellenzékii pártokat, ő vezényli a civil-szervezetek aktivistái, és lám – íme az innováció – a politika nem a jobboldalt támogató szereplőit is. Ennek a gondolatnak csak előhírnöke volt az a plakát, amelyen kerítésbontóként ábrázolták a riválisokat, az új irány szerint már egyenként is mindenki Soros tenyeréből eszik. Karácsony Gergelytől Gyurcsány Ferencen át Széll Bernadettig mindenki az ő ügynöke.

Szívesen mondanám, hogy ma már a Fidesz az, amelyet Soros György irányít, hiszen ezen felül csak egy megoldás lehet: valahol, valakik beleőrültek a sorosozásba. Ha lenne még Lipótmező, azt hinném: az ötletgazda onnan szabadult. De az is lehet, hogy ezek bennünket néznek teljesen őrültnek.

Lehet, hogy a végén azok is leszünk? Olyanok, akiket bármikor be is lehet zárni….

Szerző: Németh Péter