A nyugdíjasok novemberi juttatása nagy tétel a költségvetésnek

2017. October. 21. 12:24

Csaknem 90 milliárd forintba kerülhetnek a nyugdíjasoknak novemberben és decemberben szánt pluszjuttatások.

Orbán Viktor napokban tett bejelentése szerint a kormány idén is ad tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak, ám a választások előtti osztogatással nemcsak ők, hanem az utalványt forgalmazó cég is jól jár.

A Magyar Nemzet számításai szerint ugyanis a szelvényeket kibocsátó Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. akár 2,1 milliárd forintos extra bevételre is számíthat a kormány karácsonyi ajándékának köszönhetően.

Ez az összeg alapjában véve két tételből jön össze. A zrt. az utalványok eladásakor 2 százalékos szolgáltatási díjat számol fel, azaz amikor az állam megveszi a 2,7 millió nyugdíjasnak járó, összesen 27 milliárd forintba kerülő utalványokat, további 540 millió forint szolgáltatási díjat is fizetnie kell.

Még nagyobb bevétele keletkezhet az utalványforgalmazónak, amikor az elfogadóhelyek visszaviszik a szelvényeket, hogy valódi pénzre váltsák őket. Ekkor - a július óta érvényben lévő szerződési feltételek szerint - 6 százalékos beváltási díjat könyvel el, ami összesen 1,62 milliárd forintot jelent.

Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón azt is elmondta, hogy a nyugdíjasok - a várhatóan 2,4 százalékos idei infláció miatt - nyugdíjkorrekciót kapnak novemberben, és "a gazdaság sikeressége miatt" nyugdíjprémiumot is. A kettő várható átlagos összege 20-23 ezer forint között lesz, költségvetési kiadása pedig mintegy 60 milliárd forint.
Forrás: InfoRádió / Sztárklikk