A romániai magyarság nem lehet nemzetbiztonsági veszélyforrás

2018. május 17. 15:42

A román képviselőház plénuma május 16-án vitatta meg azt a tervezetet, amely elvileg az Európai Bizottság terrorizmusellenes irányelvét hivatott a román jogrendbe ültetni, hogy büntethetők legyenek a terrorizmussal kapcsolatba hozható összeesküvések, kiképzések, utazások és pénzgyűjtések. A normaszöveg azonban nem fogalmaz pontosan, ezért az felhasználható a magyar közösség ellen is – írta csütörtöki közleményében Molnár Zsolt, a Nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke.

A politikus hangsúlyozta: a Magyar Szocialista Párt fontosnak tartja a terrorizmus elleni hatékony fellépést, hogy minden tagállam összhangba hozza törvényeit az Európai Unió irányelveivel, de rendkívül veszélyesnek tartja, ha az új törvényes előírások nem az irányelvekbe foglaltakat tartalmaznák, hanem sokkal képlékenyebb, kevésbé érthető és értelmezésekre, akár visszaélésekre is teret adó definíciókat tartalmaznak.

Félő ugyanis, hogy ezt aktuális politikai céljaik elérése érdekében valakik, valamiért félre akarják értelmezni - tette hozzá Molnár.

"A MSZP szerint elfogadhatatlan minden olyan EB irányelvre hivatkozó jogszabály, amely alapján bármely nemzeti közösség, így a romániai magyarság is nemzetbiztonsági veszélyforrásnak tekinthető"

- emelte ki a Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke.

Forrás: Sztárklikk