A Stop Soros hatályon kívül helyezését követeli a Velencei Bizottság

2018. június 23. 07:33

A Stop Soros hatályon kívül helyezését követeli a Velencei Bizottság. A független alkotmányjogászokból álló szervezet szerint a kormány bevándorlásellenes törvénycsomagjának több rendelkezése is jogszabályellenesen akadályozza a civilszervezetek munkáját. Aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetnék, véleményük szerint ez a szólásszabadság korlátozása.

Szerdán fogadta el az Országgyűlés a Stop Soros néven emlegetett, bevándorlásellenes törvénycsomagot. Ezután bűncselekmény lesz az illegális migráció támogatása, a jogellenes bevándorlás szervezéséért pedig akár börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A jogszabályt az Európa legnevesebb alkotmányjogászaiból álló Velencei Bizottság is véleményezte. A testület azt kérte, hogy amíg az állásfoglalásuk nem készül el, addig a Parlament ne fogadja el a törvényt. Csak két napot kellett volna várni, de a miniszterelnök már előre egyértelművé tette, hogy nem teszik.

A bizottság pénteken délután végük kiadta állásfoglalását. Ebben rögzítik: nem az a baj, hogy bűncselekmény az illegális bevándorlás segítése – mivel ezt a jogszabályok eddig is büntették – hanem az, hogy tisztességtelenül kriminalizálnak olyan tevékenységeket, amik közvetlenül nem kötődnek illegális bevándorláshoz.

Ilyen, mostantól büntetendő cselekmény például ha valaki segítségképp tájékoztató anyagot oszt ki, amiből egy menedékkérő megtudhatja, milyen jogai és kötelezettségei vannak Magyarországon. 

Forrás: Sztárklikk