Az új egészségügyi államtitkár hazugságokkal kezdi a munkáját

2018. június 14. 19:46

Nagy Anikó egészségügyi államtitkár népegészségügyi cselekvési tervet és a kórházi fertőzések visszaszorítását ígéri, miközben a frissen benyújtott jövő évi költségvetésben nyoma sincs annak, hogy a kormány költene ezekre a problémákra a következő évben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jogerős bírósági határozat ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat.

Eközben kiderült, hogy jövőre csökkennek a népegészségügyi programokra szánt költségvetési források és sem a szakdolgozók, sem pedig mentősök nem számíthatnak béremelésekre.

Ennek ellenére Kásler Miklós frissen kinevezett EMMI miniszter államtitkára rögtön hazugságokkal kezdi az új kormányzati ciklust.

Hazánkban Európában a legrosszabb arány a megelőzhető halálozások valamint a rákos megbetegedések okozta halálozások tekintetében. Itthon többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben és az elmúlt nyolc évben évente több, mint 300 milliárd forintot vettek el az egészségügytől.

A mellébeszélés helyett épp itt lenne az ideje, hogy a kormány a stadionépítések helyett az egészségügy rendbetételével foglalkozna.

Szerző: Szabó Tímea