Botrány: itt az újabb OLAF-vizsgálat

2018. February. 14. 08:30

Itt az újabb OLAF-vizsgálat: Homolya Róbert bagatell ügye 3,3 milliárdba kerülhet nekünk.

3,3 milliárd forintjába kerülhet Magyarországnak az az ügy, amelyben az  Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) bizonyítottnak találta, hogy Homolya Róbert, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára korábban úgy volt végrehajtásért felelős elnökhelyettes az EU-s források elosztásért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ), hogy több közbeszerzési tanácsadó cégben is érdekeltsége volt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy projekt esetében szerepet vállalhatott az előkészítés és a kivitelezés során is – írja a 24.hu nyomán a 168 Óra.

Az OLAF szemét a leginkább az szúrta az ügyben, hogy Homolya Róbert két cége, a Projekt.hu Bt. és az Euro-Procure Kft. 2009 és 2011 között alvállalkozóként részt vett a közbeszerzési tanácsadó cég, a Provital Zrt. munkájában. Nyolc összeférhetetlenségi ügyből a hivatal kettőben tett javaslatot a EU-s támogatási összeg 100 százalékának a visszafizettetésére.

Az egyik ügy a székesfehérvári Szent István Múzeum 651 milliós projektje, amelyben közbeszerzési tanácsadóként a Project.hu-n keresztül Homolya Róbert személyesen vett rész 2009-2010-ben. A másik ügy az abádszalóki önkormányzat 3,3 milliárdos projektje, amelybe az Euro-Procure szállhatott be. Az első esetben az EU-s támogatást  2010. július 23-án hagyták jóvá, amikor Homolya Róbert már NFÜ elnökhelyettese volt. A másodikra 2011 októberében bólintottak rá. Hat ügyben az OLAF elfogadta az Orbán kormány érveit, de a székesfehérvári és az abádszalóki ügyben a 85 százalékos EU-támogatás miatt 3,3 milliárd forintot hajtana be büntetésként Magyarországon. 

Az államtitkár hétfőn a Hír TV-nek azt mondta, „nagyon bagatell” ügyekről van szó.

Forrás: 168 Óra / 24.hu