Döntött a bíróság, az Eximbanknak ki kell adnia a közérdekű adatokat

2018. május 17. 13:39

Az Eximbanknak ki kell adnia azokat az iratokat, amelyekből kiderülhet, milyen elvek alapján hozta meg befektetési döntéseit a Rogán Antal köreihez tartozó, állami forrásokat felhasználó alapkezelő – írja a hvg.hu.

A Fővárosi Törvényszék első fokon Tóth Bertalan javára döntött. A szocialista képviselő 2017 augusztusában kérte ki a Növekedési Magántőke Alap alapkezelési szabályzatát, valamint a tőkealap 2016-ra vonatkozó jelentéseit.

Az Eximbank csak részlegesen tett eleget a kérésnek, a lényeges adatok kiadását megtagadta, arra hivatkozva hogy azok üzleti titoknak minősülnek. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az Exim Növekedési Magántőke Alap jelentései közérdekű adatokat tartalmaznak, ezért az Eximbanknak ki kell adnia a 2016-os dokumentumokat.

A bíróság egyértelműen kijelentette, hogy a bankot a külgazdasági minisztérium közfeladatainak megvalósítására hozták létre, közfeladatot lát el, ezért a kezelt adatok is közérdekűek. A bíróság azt is megállapította, hogy a kért adatok semmilyen gazdasági érdeket nem veszélyeztetnek.

Az Eximbank több tízmilliárd forint hitellel finanszírozott olyan befektetéseket, amik a kormányhoz közel álló milliárdosokhoz kötődnek.

Például Andy Vajna TV2-es vásárlását, vagy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak ingatlanszerzését és Mészáros Lőrinc keményítőgyár létrehozását is.

Az Exim Növekedési és az Exim Exportösztönző Magántőke Alapot két évvel ezelőtt hozta létre a bank 6 és 10 milliárd forinttal. Az alap kezelését és a befektetéseket a GB&Partners Kockázati Tőkealap-kezelő nyerte el négy pályázó közül, annak ellenére, hogy rosszabb feltételeket kínált a többi pályázónál.

A cég tulajdonosai, Gubicza Ágoston és Boris Mihály mindketten Rogán Antalhoz kötődnek. Gubicza Rogán első feleségének az élettársa, Boris pedig ugyanabban a lakóparkban lakik, ahol a miniszter-jelölt. Az Eximbank vezetőségének tagja Rogán korábbi alpolgármestere, Puskás András.

Az Eximbanknak két héten belül ki kell adnia a tőkealap jelentéseit, ha a bank meg nem fellebbezi az első fokú ítéletet.

Via: HVG