Döntött az NVB: sehol sem számolják újra a szavazatokat

2018. április 23. 12:25

A Nemzeti Választási Bizottság döntött a 2018-as választások ügyében. Az M1 csatornán a bizottság elnöke, Patyi András azt mondta, hogy a benyújtott fellebbezések alapján egyetlen választókerületben sem rendelte el a szavazatok újraszámlálását.

Az újraszámlálás elrendeléséhez "tényeken alapuló bizonyítékra vagy magas szintű valószínűsítésre alapot adó körülmények bemutatására van szükség".- közölte Patyi.

A testülethez 180 fellebbezés érkezett be.

Azért ilyen sok, mert lényegében minden választókerületi eredményt, ahol nem az ellenzék nyert, megtámadtak -írja az MTI.

Az NVB elnöke azt mondta: a fellebbezések azonos szöveggel készültek, és alapvetően országos jelenségeket vetettek fel. Ezek egy részét a szavazást követő három napon belül lehetett volna megtámadni, de a konkrét szavazókerülethez köthető kifogások esetében sem döntöttek az újraszámolás elrendeléséről.

Hozzátette, sokan kifogásolták azt is, hogy a szavazás napján meggyengült az NVB honlapja. Patyi András szerint ez nem befolyásolta a szavazás eredményét,

hiszen nem az oldal az eredmények forrása, hanem a források alapján kerülnek fel az eredmények a honlapra.

Az április 8-után több olyan szavazókör is akadt, ahol nagyon sok érvénytelen szavazatot találtak, és több olyan jelzés is érkezett a sajtóhoz, hogy az ellenzéki pártokra leadott szavazatoknak nyoma veszett.

Lövétei Csaba, az Együtt jelöltje a 444-nek írt levelében például arról számol be, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es választókerületében hiába adott le ő maga is indulóként az Együttre egy szavazatot, mégis 0 listás szavazatot kapott a párt. Pedig még a szinte teljesen ismeretlen Családok Pártja is kapott egy voksot.

A Baranya megyei Bogdásán egyéniben 41-en szavaztak az ellenzéki jelöltekre, ám a listán viszont már senki. Ezzel szemben a Fidesz listájára adott szavazatok száma megegyezik azzal, amennyit a fideszes egyéni jelölt kapott, tehát látszólag csak az ellenzéki szavazatok lettek érvénytelenek. A Nógrád megyei Dejtáron 486 érvényes szavazatra 236 érvénytelen jutott.

Az anomáliákra egy jogász közölte, hogy szerinte mi történt: csalás nem.

Forrás: MTI / Sztárklikk