"Dr. Polt Péter legfőbb ügyészből nem az NKE és Áder János "csinált"professzort"

2017. December. 06. 16:52

A megjelent állításokkal szemben az igazság az, hogy Dr. Polt Péter 1983 óta különböző egyetemeken (ELTE, Győri Széchenyi István Egyetem, Pázmány Péter Tudományegyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) folytatott, illetve folytat oktatói és tudományos tevékenységet, amely - a vonatkozó törvény szerint - nem összeférhetetlen, teljes értékű főállású tevékenység - írja közleményében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

A tudományos munkássága keretében 2011-ben PhD fokozatot szerzett, majd 2016-ban habilitált a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. Dr. Polt Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tanszékvezetője. 2017. év elején megpályázta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által kiírt egyetemi tanári nyilvános pályázatot.

Az egyetemi tanári pályázat feltétele magas szintű tudományos, oktatói tevékenység, publikáció, hazai és nemzetközi elismertség. A pályázatot - az eljárási szabályok szerint - el kell bírálnia az adott egyetemi kar kari tanácsának, szenátusának, egy, az egyetem által felkért külsős szakértőkből álló testületnek, majd a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságnak (MAB).

Az akkreditációs bizottság két bírálót jelöl meg, akik írásban értékelik és ajánlják vagy ellenzik az egyetemi tanári kinevezést. A javaslatról MAB szakbizottsága, majd a plenáris ülése szavaz.

Dr. Polt Péter esetében valamennyi fórum javasolta az egyetemi tanári kinevezést, amelyet a szakminiszter a jogszabály rendelkezése szerint terjesztett a Köztársasági Elnök elé, akinek kizárólagos jogosultságába tartozik az egyetemi tanári kinevezés. A Köztársasági Elnök ezután döntött az egyetemi tanári kinevezésről.

Ettől teljesen elkülönül az egyetemi magántanári cím, amely egy adott egyetem kompetenciájába tartozik, és nem a fenti feltételekkel adományozható. Ilyen egyetemi magántanári címre tett javaslatot az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar büntetőjogi tanszékének vezetője és dékánja, amelyet a kari tanács a megismételt szavazáson nem támogatott.

E két ügyet mosták össze egyes médiumok, mely a fentiek szerint teljesen megalapozatlan és érthetetlen. Tőlük a tisztázó közleményünk nyilvánosságra hozatalát kérjük a közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely a hazai közszolgálati, rendészeti és honvédtiszti képzés felsőoktatási intézménye, több ezer hallgatója és az oktatói kara nevében egyúttal visszautasítja az Együtt közleményéből áradó gyalázkodást.
Forrás: MTI-OS