Drága lesz idén a balatoni nyaralás

2018. május 16. 13:00

Jelentős áremelkedéssel számolhatnak az idén a Balatonnál nyaralók. A megugró költségek és a munkaerőhiány is okoz gondot, de a szezonális termékek minőségére is nagyobb figyelmet kell fordítani.

A vendéglátósok már beépítették áraikba a munkaerőhiány okozta hatásokat és megemelkedett költségeiket a Balatonon. Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) fonyódi elnöke a Magyar Idők kérdésére elmondta: 

 

jelentősen nőttek a szezonális büfések kiadásai a szakmunkás-bérminimum emelkedése, valamint a magas közterhek miatt, ami az idei árakon is meglátszik.

A munkaerőhiány az elmúlt évekhez hasonlóan szintén gondot jelent, ráadásul az idén kevesebb diákmunkásra számítanak, mivel a tapasztalatok szerint sokan külföldön vállalnak nyári munkát.

A szakemberhiány kezelését segítené, ha a Balaton partjára érkező munkavállalók részére apartmanházak épülnének, az egyszerű kivitelezésű szállásokat a szervezet javaslata szerint az önkormányzatok közös összefogással építhetnék meg.

A szezonális termékek ára jelentősen felszökött, a lángosért a korábbi években jellemző 300-400 forint helyett az idén akár 500 forintot is elkérhetnek, a pluszfeltét pedig további 200-300 forinttal is megdrágítja.

Az olcsóbb söröket 400 forint alatt már kevés helyen szerezhetjük be a tóparton, a félliteres ásványvízért pedig a legtöbb vendéglátós legalább 200 forintot is elkérhet.

A kereskedők is jelentős árréssel dolgoznak: a városi piacokénál jóval többet, akár kétszer akkora összeget is elkérnek a zöldségekért, gyümölcsökért.

Forrás: Magyar Idők / Sztárklikk