Egyszerű bűvésztrükk volt a rezsicsökkentés

2018. February. 14. 07:41

A kormánypárt évek óta azt ismételgeti, hogy míg a szocialisták idejében nőttek a díjak, addig 2010 óta csökkent a rezsi. Ugyanakkor az Orbán-kabinet a 2014 óta bekövetkezett világpiaci árzuhanás figyelmen kívül hagyásával már jóval több pénzt vett ki a lakosság zsebéből, mint amennyit a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kabinetek. 

A rezsicsökkentés éveiben, 2013-2014 során a „luxusprofit” letörése helyett az Orbán-kabinet egyszerűen lekövette a lakossági gázdíj beszerzési árának piaci zuhanását – számítható ki az MSZP által a gáznagykereskedőtől kiperelt anyagokból. Sőt, a gáznagykereskedő már akkor több forinttal kevesebbet fizetett a gáz köbméteréért, mint amennyit az állam „elismert” a lakossági díjban.

A Népszava azt írja: a szocialisták erőfeszítései nyomán most először kaphat betekintést a nyilvánosság a titkos magyar-orosz gázárak világába és a lakossági „gázárszámítások” boszorkánykonyhájába.

A kiadott adatokból egyértelműen kiderül: az Orbán-kabinet a 2013-as januári és novemberi tíz-tíz, majd a 2014 áprilisi 6,5 százalékos lakossági gázárcsökkentéssel a „szolgáltatók luxusprofitjának” letörése helyett – mint a Fidesz-propaganda azóta is harsogja - csupán lekövette a hazai gáznagykereskedő által fizetett számla esését, vagyis a piaci változásokat.

 

Ma már Németh Szilárd nyíltan a drágább gáz mellett kampányol:

Ahogy a Sztárklikk is beszámolt róla, az E.ON öt százalékkal olcsóbban kínálja a gázt a lakossági fogyasztóknak, mint az állami NKM Földgázszolgáltató, mert maga is olcsóbban jut hozzá. A lakossági egyetemes földgázáraknak az E.ON Hungária: évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal alacsonyabb számlát ígér, mint amennyit az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.-nél kell fizetni.

A rezsibiztos hétfői sajtótájékoztatóján azt kérte az emberektől, ne hagyják becsapni magukat. Megjegyezte: aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az "kimegy a szabadpiacra" két évre.

Németh Szilárd az E.ON-nak azt üzente, kicsit fogja vissza az agarakat, és ne avatkozzon be a választásokba.

 

A szocialista párt újfent benyújtotta "szokásos" rezsicsökkentési javaslatát a parlamentnek:

Tóth Bertalan frakcióvezető évi 1200 köbméteres fogyasztásig 32 százalékos gázár-, évi 2400 kilowattóra fogyasztásig 10 százalékos áram -  valamint ugyanekkora távhődíjcsökkentést indítványoz.

Indoklása szerint a közüzemi díjtartozások 22 milliárddal magasabbak ma, mint 2009-ben, közel százezer háztartásban pedig emiatt kikapcsolták a szolgáltatást. 2015 eleje óta az ellenzéki párt - a nemzetközi tőzsdei árzuhanásra hivatkozva - tucatnyi alkalommal élt hasonló indítvánnyal. A kormányoldal ugyanakkor már bizottsági szakban elkaszálta a kezdeményezéseket. A Fidesz a számításokkal alátámasztott javaslatokra politikai lózungokon kívül érdemben mindeddig nem reagált.

Forrás: nepszava.hu - sztarklikk.hu