Együtt: a tragikomikus viccpárt...

2018. January. 14. 11:55

A Viccpártoknak igenis van létjogosultságuk napjainkban. Olyan csapatok ezek, amelyek a látszatát is kerülik annak, hogy komolyak lennének. El sem akarják hitetni az emberekkel (a zemberekkel), hogy véresen valós az, amit kínálnak. Így lesz választási ígéret az örök élet, később pedig (mert ugye megy az ígéretlicit) az örök élet, plusz két hét. A baj akkor van, amikor a viccpárt megkísérli komolyan venni önmagát.

Ahogyan tette azt most az Együtt. Már az is kérdés, hogy kivel vannak együtt, mert ők nem nagyon akarnak (nagyon nem akarnak) közösködni senkivel, mint ahogyan őket sem veszi olyan nagyon komolyan senki.

Nyugodtan lehetne a nevük Egyedül is. Majdnem olyanok ők, mint Mick Jagger egyik kevésbé ismert számának a címe: Lonely at the Top, vagyis egyedül a csúcson. Persze a csúcsot ezúttal magukhoz kell mérni. Ha minden jól megy, akár egy teljes százalékot is hoznak majd a választáson.

Erről meg Peter Sellers egyik klasszikus filmjének címe jut az eszembe: Ordító egér. Azért némi különbséget itt is vélek felfedezni. A filmben ugyanis egy húszfős hadsereggel bíró ország legyőzte az Egyesült Államokat. Itt viszont a hasonló tagsággal bíró párt aligha győzheti le a Fideszt.

Viszont bekavarhat az ellenzéknek. A sajtóban ugyanis úgy jelenik meg mintha komolyan vehető tényező lenne. Arról is nagy terjedelemben írtak sokhelyütt, hogy van saját listájuk, és miniszterelnök-jelöltjük is. A listán hatvanan vannak, ami azért mókás, mert azzal az 1 (legyünk udvariasak: kettő) százalékkal, amit vélhetően kapnak majd, senki nem jut majd be közülük a parlamentbe. Nem is értem, hogy miért vállalja el valaki, hogy az Együtt listáján mondjuk a negyvennegyedik. Meg is nézem, hogy ki ő. Légrádiné Nagy Klára. Beütöm, a gugliba, pillanat...

Meg is van: Újpesten lakik, és a FB oldalának "nagyképe" egy teknősbéka szobra. Tudnék párhuzamokat alkotni, de nem teszem. Esküszöm, semmi bajom nincs a hölggyel, kívánom neki, hogy dolgozzon lelkesen Újpestért. De ettől még nem értem, hogy miért vállalta a negyvennegyedik helyet azon a listán, ahonnan vélhetően az első sem jut a Parlamentbe...

Ez kérdéses, az viszont kimondottan vicces, hogy Szigetvári Viktor meg miniszterelnök-jelölt. Kérdezem tisztelettel: komolyan tetszett ezt gondolni? Most hagyjuk azt, hogy a (még mindig) fiatal politikus eddig mit ért el a pályafutása során, másként: milyen eredmények fűződnek a nevéhez. Inkább csak tegyük fel a kérdést: nem neveti el magát, miközben azt mondja, hogy ő lehet a jövő miniszterelnöke? Vagy, ha nem gondolja komolyan, akkor meg miért nem mondja azt, hogy: gyerekek, ezt már így szokás csinálni. Semmi esélyem nincs, de ha már összehoztunk valahogy hatvan embert a listára, legyen egy góréaspiráns is.

A céljuk amúgy egy rendszerváltó koalíciós kormány létrehozása. Hát, nem tudom. Minden lehet. Fodor Gábor is remekül elvan egy mérhetetlen támogatottságú párt vezetőjeként a Parlamentben...
Szerző: Konczik Márton