Elnapolták a "nemzeti konzultációs" pert

2017. December. 13. 10:42

A Fővárosi Törvényszék alperesi kérelemre jövő február 14-ére napolta el a Magyar Helsinki Bizottság kontra Miniszterelnöki Kabinetiroda személyiségi jogi pert. A jogvédő civil szervezet annak megállapítását kérte, hogy a "Nemzeti Konzultáció" a Helsinki Bizottságra vonatkozó félrevezető állítása megsértette a jó hírnévhez fűződő jogát.

A Magyar Helsinki Bizottság október 1-én fordult bírósághoz a "Nemzeti Konzultációban" található félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt. Azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda által minden háztartáshoz eljuttatni kívánt "nemzeti konzultációs kérdőívében" szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A civil jogvédők azt is kérték, hogy a kormányszerv közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen nyolcmillió forint sérelmi díjat.

A Helsinki Bizottság bizonyítékként csatolt egy friss reprezentatív közvélemény-kutatást, amelyet a Medián készített a jogvédő szervezet felkérésére. (A kutatási eredményeket itt találja) Ebből kiderül, hogy érdemi választ adók közül négyből hárman vélik úgy, hogy a Kabinetiroda szövege ártott a Helsinki Bizottság megítélésének.
Forrás: Sztárklikk