Erdogan ellenzi az őt ábrázoló szobrokat

2017. September. 13. 20:13

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán Ankarában polgármesterek előtt felszólalva arra kérte az önkormányzatokat, hogy ne állítsanak őt ábrázoló szobrokat - írta a Hürriyet tekintélyes török napilap.

A közelmúltban Törökország számos településén készítettek a tavaly július 15-ei puccskísérlet első évfordulójára Erdogant ábrázoló különféle alkotásokat.

"A hír hallatán nagyon elszomorodtam. Ez ellentétes értékeinkkel" - hangoztatta Erdogan. "Nem szeretnék magamról szobrot és semmilyen hasonló alkotást.

Tartózkodjunk az efféle a hibáktól. Nem szobrok kellenek, hanem hasznos tevékenységre van szükség" - tette hozzá.

Az északnyugat-törökországi Izmitben például az váltott ki vitát, hogy az államfőről készített szobor nem hasonlított Erdoganra - írta a Hürriyet.

A város polgármestere, Nevzat Dogan azzal védte az alkotást, hogy "Erdoganra nem hasonlíthat senki". Ettől függetlenül az izmiti szobrot a többivel együtt a napokban lebontották.

Erdogan szerdai kérése ellenére Törökországban ugyanakkor néhány létesítmény mégis az ő nevét viseli.

Egyebek között egy labdarúgó-stadion Isztambul Kasimpasa negyedében, valamint egy egyetem a Fekete-tenger partján fekvő Rize városában. Kasimpasa és Rize a török elnök életének meghatározó helyszínei.
Forrás: MTI-Sztárklikk