Európában egy ország nevet vált

2017. december 16. 07:58

Huszonkét éve folynak a tárgyalások arról, hogy a görögöket bántó nevét változtassa meg Macedónia. Most végre sikerült megfelelő nevet találni - írja a hvg.hu.

A Balkánnal kapcsolatos konferenciák egyik kedves színfoltja talán hamarosan eltűnik. Eddig ugyanis, ha nemzetközi konferenciákon valaki Macedóniaként nevezte meg Macedóniát, azonnal szólásra jelentkezett valaki a hallgatóság köréből, bemutatkozott, közölte, hogy a görög követségről érkezett, és kérte, hogy Macedóniát a továbbiakban nevezzék FYROM-nak, mert egyelőre az a hivatalos neve.

A FYROM a Former Yugoslav Republic of Macedonia rövidítése, azaz a Macedón Volt Jugoszláv Köztársaság.

A lelkiismeretes követségi beosztottak persze csak Athén hivatalos politikáját képviselték, okvetetlenkedésük a konferenciákon csak a jéghegy csúcsa volt. Konkrétan a görög vétó miatt nem tagja Macedónia a NATO-nak, és konkrétan a görög vétó miatt nem kezdődhettek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások Macedónia és az EU között.

A görögöket sérti a Macedónia megnevezés, mert számukra Macedónia Görögország északi területének a neve, az ugyanezt a nevet használó szomszédos, független állam szerintük veszélyezteti Görögország integritását. Az Észak-Görögoszágban élő görögöknek ráadásul erős makedón identitásuk is van.

Huszonkét év diplomáciai csatározás után azonban egy ENSZ közvetítéssel létrehozott brüsszeli tárgyaláson megszületni látszik a kompromisszumos megoldás. Bár hivatalosan csak jövő tavasszal fogják bejelenteni
Forrás: hvg.hu/Sztárklikk