Ezért őrizze meg a sárga csekkjeit

2018. January. 13. 13:38

A bankszámla kivonatokat öt évig kell megőrizni, a közműszolgáltatóknak feladott sárga csekkeket pedig szolgáltatótól függően kettőtől öt évig - írja az InfoRádió.

A villamosenergia- és földgázszolgáltatónál két év, a víziközmű-szolgáltatás esetén öt év, hírközlési-szolgáltatónál egy év, a szemétszállításnál pedig öt év az elévülési idő - ezeknek a számláit érdemes megőrizni, mivel a jogtalan követelésekkel szemben fel lehet fellépni, mondta Kóródy Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Kóródy Dávid elmondta, volt arra is példa, hogy egy internetszolgáltató egy öt évvel korábbi tartozást próbált behajtani egy követelésügyi céggel, azonban nem jártak sikerrel, mert jogilag már elévül a fogyasztó tartozása.

Hozzátette, ha az elévülés idején belül keresi meg a cég a fogyasztót, de az a csekkel bizonyítani tudja az összeg rendezését, akkor ismételten nem vonható felelősségre.

Banki szolgáltatásoknál az elévülési idő 5 év: addig valamennyi folyószámla-kivonatot meg kell őrizni, mivel ebben szektorban is előfordul, hogy a vitás helyzeteteket, vagy a követeléskezelő cégekkel szembeni igazunkat a csekkekkel lehet egyértelműen bizonyítani - tette hozzá a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.
Forrás: InfoRádió / Sztárklikk