"Fontos, hogy a sárga csekkek tűnjenek el"

2018. május 17. 10:31

A versenyképesség és a termelékenység javítása a legfontosabb Magyarországon - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint ehhez az állam működésén is változtatni kell.

A versenyképesség sok elemen múlik. Amikor a Nokia bezárta a magyarországi üzemét, akkor sokan elgondolkodtak azon, hogy az olcsó munkaerő nem elegendő ahhoz, hogy sikeres legyen egy beruházás - írja a portfolio.hu.

Varga szerint a kormány által folytatott fegyelmezett költségvetési politika, a munka becsületének visszaállítása, valamint a lakosság és a családok biztonságának megteremtése mind fontos lépés volt.
Ha egy folyamat öt éven keresztül lezajlik, az egy fenntartható folyamat - utalt a gazdasági növekedés tartósságára.

Folyamatosan csökken a munkanélküliség, egyre kedvezőbb az államháztartás és csökken az államadósság. Vagyis a stabil gazdaság alapjait teremtettük meg, de ez önmagában kevés - ismerte el. Amikor egy holland munkás kétszer annyit állít elő ugyanannyi idő alatt, mint a magyar, akkor a miniszter szerint látható, hogy van tennivaló.

Varga szerint nagyon fontos, hogy versenyképes munkaerő legyen mindehhez. Emlékeztetett, hogy 50 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma, de még 150-160 ezren vannak ebben a programban. Ezt a létszámot azonban tovább kell csökkenteni.

Fontosnak nevezte, hogy a digitalizáció eszközei jelenjenek meg. A készpénzforgalom brutális mértékben növekedett az elmúlt időszakban, ami Varga szerint fontos, hogy csökkenjen, és a "sárga csekkek tűnjenek el".

Forrás: Portfolió/Sztárklikk