FT: Orbán Viktor Magyarország ura és parancsolója

2017. October. 22. 12:47

A Financial Times úgy ítéli meg, hogy Paul Lendvai alaposan átgondolt és szórakoztató könyvet írt Orbán Viktorról, Európa új erős emberéről, az illiberális Magyarország vezéréről. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje.

A Financial Times cikke szerint az unión belül egyetlen más vezető sem uralja oly mértékben országát, mint éppen ő, aki ura és parancsolója a rendszernek.

Az utóbbi hét évben szamárfület mutatott az uniónak, módszeresen lebontotta a fékeket és ellensúlyokat. Nemigen képzelhető el, hogy elveszti a választásokat. Az ellenzék megosztott és demoralizált.

Orbán arcátlanul a Fidesz javára módosította a választási törvényt. Hogy milyen is a rendszer, az ügyben alighanem Magyar Bálint találta a fején a szöget, amikor maffiaállamnak nevezte. Putyin Oroszországával ellentétben nem teszik el láb alól az ellenfeleket. Vannak ellentüntetések, az ellenzék kezében tartja a sajtó elenyésző bugyrait. De az igazi hatalom 2010 óta egy kézben összpontosul.

Lendvai azt írja, hogy a kormányfő a rendszerváltás óta mindenkinél jobban hozzájárult a társadalom katasztrofális megosztottságához. Hogy a demokratikus intézmények ennyire sebezhetőnek bizonyultak, annak a szerző 4 okát látja: 1. Orbán sötét tehetsége 2. a baloldal korruptsága és gazdasági hozzá nem értése 3. a magyarok úgy érezték, hogy cserben hagyták őket a demokratikus átmenet során 4. Trianon utóhatása.

Lengyelország nagyobb, ezért az EU hajlik arra, hogy Varsóban komolyabb veszélyt lásson az EU jövőjére nézve. De a magyar miniszterelnök egyáltalán nem kertelt, hogy mit kíván tenni a nemzeti gondolat és a liberális politikai rend jövője ügyében.
Forrás: b1.blog.hu