Furcsaságok a nemzeti konzultációt hirdető milliárdok körül

2018. június 23. 05:38

Németh Szilárdtól tudjuk, hogy az ősszel kezdődő alkotmány felülvizsgálattal újabb nemzeti konzultáció jöhet, amelyet a 2017-es konzultációhoz hasonlóan, közpénzen finanszírozott kampánnyal népszerűsítenek.

Az elmúlt másfél évben az állami cégek körülbelül 70 milliárd forintot költöttek hirdetésekre, amiket főként három cégcsoporton keresztül intézetek. A legtöbbet Balásy Gyula ügynökségei kaszálták, a nagy vesztes pedig az eleinte jól szerepelt, de az állami megrendelésekből kiszorult Csetényi Csaba-féle cégcsoport lett.

Az újabb hirdetésekre a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) 25 milliárd forintos keretszerződést kötött a három Fidesz-közeli céggel, két nappal később, csütörtökön viszont felmondta a szerződést a Kuna és a Csetényi-cégcsoport tagjaival. Így a továbbiakban kizárólag Balásy Gyula ügynökségei kaphatnának állami reklámmegbízást.

A hivatalos indoklás szerint a kizárt cégek megsértették a közbeszerzési törvényt, mert egyes alvállalkozókat nem az előírt mértékben foglalkoztattak.

A hatóság még június elején döntött így, a szerződést mégis megkötötték, aztán felbontották. Bár a döntés megtámadására 15 nap áll rendelkezésre, a közbeszerzési hatóság dokumentuma szerint ezt nem várták meg, és három hónapra kizárták a cégeket a versenyből.

Forrás: Sztárklikk