Futunk a szlovákok után, brutális a lemaradás

2017. October. 18. 05:30

Fontosnak tartjuk a megtakarítást, de nem tudunk eleget megtakarítani, a régió pedig elhúzott mellettünk - hangzott el a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferencián.

Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese egy reprezentatív kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a magyarok 80 százaléka tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak a megtakarítást, bár ez a szám kis mértékben csökkent az elmúlt években - írja a Pénzcentrum.

Ebbe a képbe beleillik az, hogy le is lassult a megtakarítás növekedésének üteme, régiós szinten pedig alaposan lemaradtunk a havi megtakarítás összegeket összehasonlítva: Magyarországon átlagosan 53 eurót (kb. 16,5 ezer forint), Szlovákiában pedig 106 eurót (kb. 33 ezer forint) tudtak félre tenni havonta a válaszadók.

Magyarországon érdekes helyzet alakult ki a kockázatvállalás kérdésében is, 13 százalék nagyon, vagy inkább kockázatvállaló, ami rendkívül magas érték a régióban, ugyanakkor nem megfelelő stratégiát követnek a banki szakember szerint. Általánosságban egyébként az is elmondható, hogy a pénzügyi ismereteink hiányosak saját bevallásunk szerint, leginkább balkáni szinten vannak.

A magyar társadalom pénzügyi érettségével kapcsolatban árulkodó adat, hogy 76 százalék nem készít családi költségvetést, és nem is vagyunk nyitottak rá, mindössze minden negyedik megkérdezett (27%) tartotta csak értékes szolgáltatásnak, ha egy bank online kimutatásokkal, vagy egyéb eszközökkel segíti ennek elkészítését. Iskolai tananyagnak kéne lennie, hogyan kell ezt megcsinálni - fejtette ki véleményét az Erste vezérhelyettese.
Forrás: Pénzcentrum