Ha megbukik az Orbán rezsim, összeomlanak az oligarchák is

2018. február 19. 15:43

Ha április 8. után a mostani agrárpolitika folytatódik, folyamatos lesz a technológiai lemaradásunk a mezőgazdaságban - nyilatkozta a Népszavának Raskó György agrárközgazdász, a Válasszunk 2018 (V18) egyik alapító szakértője.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 418 ezer egyéni vállalkozó szereplője van a magyar mezőgazdaságnak. Ebből nagyjából 25 ezer tud a mezőgazdaságból jól megélni és képes fejlődésre. Ezek a családok európai mércével is tehetősnek számítanak, átlagos birtokméretük már eléri a 80 hektárt - mondta Raskó György. Ők voltak a fő nyertesei az állami földbérlet pályázatoknak, illetve a földaukcióknak is. Velük szemben 198 ezer egyéni gazdának még egy hektárnyi területe sincsen. Ők gyakorlatilag megélhetési vállalkozók, akik a túlélésért küzdenek nap, mint nap. A hivatalos szólamokkal ellentétben rajtuk ez a kormány semmit sem segített.

Az elmúlt években nagyjából 8-9 milliárd euró volt az agrárium kiviteli értéke, az export bővülése alig egy-két százalék évente, a belföldi eladások volumenben pedig stagnálnak. Velünk szemben a lengyel mezőgazdaság szinte varázslatos növekedést produkált.

Raskó György szerint sajnos a magyar gazdák többsége fölélte, elköltötte saját fogyasztásra a földalapú támogatások jó részét, ahelyett, hogy az infrastruktúrát, a technológiát fejlesztette volna belőle. Ez akkor fogja megbosszulni magát, amikor elfogynak, vagy legalábbis csökkennek a közvetlen jövedelem-kiegészítő támogatások.

Jelenleg a magyar gazdaságra és a társadalomra egyértelműen rátelepszik az egypárti dominancia, amely fékezi a versenyt mind a gazdaságban, mind a társadalomban. A kontraszelekció hosszabb távon súlyos versenyképességi deficitet, lemaradást fog hozni a gazdaságban, eközben Magyarország az Európai Unió tagjaként vám- és beviteli korlátoktól mentes piacon kell állnia a sarat 27 másik tagállammal szemben.

Az agrárközgazdász szerint az export közel 80 százalékát az itt működő multinacionális cégek (elég egyoldalúan az autóipar) hozzák, s nélkülük bizony sehol sem lennénk. Éppen ezért a költségvetési pénzekkel és az uniós támogatások lerablásával történő állampárt-függő oligarchia építés helyett, a nemzetközi porondon is jól teljesítő politikailag szuverén hazai vállalkozásokat kellene uniós forrásból támogatnia a kormányzatnak. Oligarcháink gazdasági birodalma agyaglábakon áll, nemzetközi szinten ugyanis versenyképtelen vállalkozások halmaza, amely, ha egyszer megbukik az Orbán rezsim, rövid időn belül összeomlik majd. Bizony a mostani nemzeti burzsoá teremtés hatalmas kockázatokat rejt a jövőre nézve. Két kézzel szórja ki a rezsim az ablakon az uniós és a magyar adófizetők pénzét ezekre a versenyképtelen vállalkozásokra. Micsoda kár lesz ebből egyszer! Ki fogja akkor állni majd a számlát? Ne áltassuk magunkat, mi magyar adófizetők fogjuk fizetni a révészt.

Mészáros Lőrinc és társai elképesztő mértékben meggazdagodtak ugyan, de semmiféle olyan valós teljesítményük nincs, ami a nemzetközi versenyben a magyar gazdaság jövőjét segíthetné. Az Orbán kormány láthatóan a verseny ellehetetlenítésére törekszik és véleményem szerint ez a gyakorlat társadalmi és gazdasági szempontból is rettentően káros - vélekedett Raskó György.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: Népszava / Sztárklikk