Heccelésről és hazugságról ír a Klebelsberg Központ

2017. October. 21. 17:35

A Klebelsberg Központ sajnálattal vette tudomásul, hogy ismételten a pedagógusok heccelésére használták fel a szakszervezetek azt az információt, hogy egyes esetekben a szakórákat túlórákkal látják el a pedagógusok - írja közleményében a Klebelsberg Központ.

A Klebelsberg Központ szerint a fogalmi tévedéseket, pontatlanságokat és csúsztatásokat tartalmazó cikkek veszélyeztetik a feladatellátás biztonságát, a diákok mindenekfelett álló érdekeit.

A szakszervezeti vezetők nyilatkozataival ellentétben a valóság az - írja a közlemény -, hogy minden elrendelt túlóráért megkapják a pedagógusok a jogszabályok által meghatározott díjat. A túlórák egy része ráadásul nem betöltetlen álláshelyet jelent, hanem intézményenként különböző tantárgyakhoz kapcsolódó 3-4 többlet órából állnak össze. Ezért hiába adnak ki összességében egy-egy pedagógus státuszt iskolánként, mivel a 7-8 szakos végzettséggel rendelkező tanár meglehetősen ritka, így nincs más megoldás, mint elrendelt túlórákkal vagy óraadói megbízással ellátni a feladatot - szögezik le.

Szerintük azok az állítások, hogy egyes iskolák bármilyen szakos tanárt keresnek, mert akkora a probléma, egyszerűen hazugságok. A Népszavában megjelent cikkben a Sarkadi Általános Iskolát említik példaként, miközben az álláshirdetésben matematika-bármely szakos tanárt keres az intézmény, ugyanis matematika órák tartására keresnek pedagógust. A Klebelsberg Központ és a tankerületi központok támogatják az iskolákat a feladatellátás biztosításában, segítik őket az üres álláshelyek betöltésében.

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programmal, amelyre idén kétszer annyi tanár szakos jelentkezett, mint a korábbi években, és a pedagógus életpályamodellel a kormány bizonyította, hogy eltökélt a tanári hivatás megbecsültségének visszaállítására, vonzóvá tételére. Az intézkedéseknek köszönhetően jelentősen megnőtt a pedagógus szakokra felvett hallgatók aránya. A Klebelsberg Központ bízik abban, hogy a jövőben az érintett szakszervezetek a tényeken alapuló nyilatkozatokat tesznek - zárul a közlemény.
Forrás: MTI-OS