Hogyan győzhető le a Fidesz?

2018. március 21. 19:04

"Összefogást! Összefogást!!" Emlékeznek még? Naná, hogy emlékeznek, ki ne emlékezne a négy évvel ezelőtti klasszikus skandallumra. Az idei aktuális sláger pedig a "Koordinációt! Koordinációt!!". Holott nem biztos, hogy túl kell komplikálni a másik jelöltjének javára történő visszalépkedéseket.

Az utóbbi napokban legalábbis több komolyan vehető vélemény is megfogalmazódott az ellenzéki oldalon, mi szerint nem kizárólag a koordinált indulás garantálhatja a Fidesz kormányzó többségének megakadályozását. Elsőként a Republikon Intézet jött ki egy elemzéssel, amelyben 51 olyan egyéni választókörzetet vett górcső alá, ahol szerintük nincs szükség átfogó visszalépési megállapodásokra a Fidesz legyőzéséhez.

Az említett 51 körzetből 34 helyen a baloldal, 7 helyen a Jobbik esélyesebb a Fidesz legyőzésére, 10 pedig úgymond billeg a baloldal és a Jobbik között, de egyértelműen nyerhető az ellenék számára. A fővárosban kivétel nélkül mindenütt a baloldali jelöltek vihetik el a mandátumot a kormánypártok orra elől. Abszolút esélyes jelöltnek számít Hiszékeny Dezső a 13., Tóth Csaba a 14., és Burány Sándor is a 10. kerületben.

A republikonosok ráadásul amondók: így is úgy is minden körzetben több ellenzéki jelölt is indulni fog, ergo a kulcs a választói tudatosság: az, hogy a szavazók tudják-e, hol kinek van esélye a Fidesz legyőzésére. Ha a választók akár csak kis része is átszavaz az esélyes jelöltre, a Fidesz az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet.

Persze nyilván vannak olyan körzetek, ahol most is éppen szoros csata zajlik a kormánypárti és az ellenzéki jelöltek között. Ezeken a helyeken természetesen lehet jelentősége a visszalépéseknek. De a fentiekből kiindulva a tény akkor is az, hogy ha többség van, minden van, márpedig a választókörzetek közel negyedében (a Republikon szerint 51 helyen) masszív ellenzéki többség van.

Hasonló következtetésre jutott egyébként a V18 csoport is: ők azt találták, szükséges számú ellenzéki szavazó esetén több mint két tucat körzet van, ami koordináció nélkül is elhozhetó az ellenzék számára. Az általuk vett 25 választókerületből tizenegyet jobbikos, nyolcat MSZP-P-s, négyet DK-s, kettőt pedig független jelölt vihet el.

A V18 szerint további 40 kerületben pedig meglehet az ellenzéki győzelem, "így a Fidesz akár a választásokat is elveszítheti", írják, igaz, itt még a pártokon, vagyis a kölcsönös visszalépéseken is múlik a dolog.

Végül, a Publicus Intézet kutatási igazgatója a Sztárklikknek a miskolci körzet elemzése kapcsán szintén arról beszélt, hogy bizonytalanok a legalkalmasabb, helyben legerősebb jelöltet keresik, vagyis arra fognak szavazni, akiben a legtöbb esélyét látják a kormányváltásra. Miskolcon a Publicus felmérése szerint ez a jelölt a szocialista Varga László, aki 2014-ben is győzni tudott a Fidesz ellen a városban.

Szerző: Nagy András