Ideje lenne észhez térni!

2018. május 17. 07:39

Nos, eddig nem láttuk jelét annak, hogy a Matolcsy vezette intézmény megértette volna, hogy vége a tündérmesének. Erősödik a dollár, amihez képest gyengül az euró, de valahogy a forint mindig romlik, a gyengülő euróhoz képest is.

Magyarország számára a nemzetközi devizapiac irányadó. Tetszik, nem tetszik, ott nem mi fújjuk a passzátszelet. Jobb lenne tehát okos lépésekkel alkalmazkodni a változó világgazdasági helyzethez (növekvő olajár, erősödő dollár, stb.).

De mi van akkor, ha egy ország jegybankja nem érti, hogy mi folyik a világban? Nyilván az, hogy nem képes a változásokhoz alkalmazkodni. Áll karbafont kézzel és meredten nézi, ahogy a világpiac a magyar munkát gyorsan leértékeli.

Nincs eurónk. Több mint bűn, óriási hiba.

„Pártunk és kormányunk” bambán büszke arra, hogy nem vezette be a közös pénzt. Pedig az most védene bennünket a romlástól. Mekkora veszteség, hogy a mindenkori magyar kormányok csaknem húsz éve a szegényedést választják!

Ha az MNB meg akarja állítani a forint látványos romlását, akkor két dolgot tehet: a devizatartalékok egy részének eladásával fékezi az árfolyam romlását, vagy a jegybanki alapkamat felemelésével vonzóbbá teszi a hazai pénzügyi befektetéseket, így végső soron a forintot is.

Az első megoldás nem jó, mert előbb-utóbb elfogynak a devizatartalékok. Ezt a devizapiac is tudja, ilyenkor rendszerint még hevesebb támadás indul meg egy gyengülő valuta ellen. Ördögi kör, önbeteljesítő prófécia, gyors bukással.

A másik megoldás sokkal jobb, de nincs ingyen. A kamatok növekedése fékezheti a leértékelődést, megerősítheti a forintot és enyhítheti az inflációs nyomást, de lassítja a növekedést. Márpedig ez a kormány hajszolja a növekedést. Minden áron. És közben azt hiszi, hogy ennek nincs ára.

Nincs olyan gazdaságpolitika, ami minden tekintetben előnyös. Ez fontos tanulság, amit a kormány és az MNB vezetése végre megérthetne. Nincs tündérmese, hanem csak a nép félrevezetése.

Minél később hozza meg a döntést a jegybank az irányadó kamatok emeléséről, annál nagyobbat kell majd emelni. Minél jobban növekednek a kamatok, annál nagyobb lesz a növekedési áldozat.

Amióta kiesett a szaktudás igénye minden magyar kormányzati intézmény vezetéséből, azóta csak a szerencse segített bennünket. Most lassan vége lesz a szerencsének. Ideje lenne észhez térni!

Forrás: Facebook
Szerző: Bokros Lajos