Ideje rendet tenni ebben az össze-vissza országban

2018. február 19. 20:18

Igaziból már a nemzeti trafikok és kaszinók, és főleg a KLIK után sejthettem volna: az állami központosító szándék vérszemet kap, és kiterjed a divatra is.

Miért pont arra ne! És ilyenkor menthetetlenül jőni fog, mert jőni kell, szerencsére még nem a nagyszerű halál, hanem egy új állami intézmény, afféle divat-KLIK, amely a frissen megjelent kormányhatározat szerint koordinálja és orientálja a divatipari szervezeteket, cégeket, méghozzá 5 éves divatstratégiai terv segítségével. Ez az 5 éves terv ismerős nekem, hiába, járt utat a járatlanért el ne hagyj! Sok mindenre jó egy ilyen új, állami Rt, az újabb vezetői pozíciókkal való lekenyerezés sosem árt így választások előtt.

Szóval voltak már előjelek. A kaposvári egyetem rektora pl. pár éve be akarta tiltani intézményében a szandált és a dekoltázst. Akkor ezt még a Fidelitás is megmorogta, de a tapasztalatlan ifjoncok nem értették az idők szavát. Amikor tavaly Handő Tünde bíróságain dresszkódot vezettek be, már egy hangot se szóltak. Handó Tündééknek nem a szandál csípte a szemét, hanem a színes csatok és zoknik. Na meg a számban vagy színben nem helyénvaló bugyiviselet. (Ugye emlékeznek: három szoba, három gyerek, négy kerék, öt bugyi. Utóbbi hetenként. A gyerekekre azért több volt a türelmi idő.)

Azért nem beszélhettünk lélektelen szigorról, hiszen pl. fülenként egy fülbevaló (gondolom, Deutsch Tamásra tekintettel) engedélyezve volt, A fülenként több azért már hivalkodó divatmajmolásnak minősíttetett.

Naná, hogy volt előzmény a másban is mintának tekintett Horthy-korszakban is. Ott egy miniszter írta elő a Képzőművészeti Főiskola férfi aktmodelljeinek "megfelelő előkötő" viselését női hallgatók jelenlétében. (Rejtély, hogy a hímnemű diákokat miért nem óvták ugyanennyire a női test látványától). És hogy az öltözetet illető központi ukázokkal nem lehet viccelni, azt bizonyította, hogy amikor az egyik tanár, a jeles festő-grafikus Csók István az egészet rossz tréfának minősítette, kirúgták a főiskoláról.

Úgyhogy ne tessék csak vihorászni, röhigcsélni a divat 5 éves tervén. és mielőtt a bírósági dresszkódot az ügyfelekre is kiterjesztik, jobb, ha a fehérneműs szekrényben is selejtezést tartanak. Ideje rendet tenni ebben az össze-vissza országban.

Szerző: Lendvai Ildikó