Kiakadtak a liberálisok az "Orbán-rezsim békepapjainak" adott 90 milliárd forint támogatáson

2018. január 12. 06:26

A kormány 90 milliárd forinttal támogatta az Orbán-rezsim békepapjait - írja közleményében Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt - Liberálisok ügyvivője.

A választások előtt a kormány elképesztő összeggel, több mint 80 milliárd forinttal támogatta a magyarországi egyházakat. Az előirányzat neve a homályosan hangzó "Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása". Pár nappal később, a két ünnep között újabb 11 milliárd forint jutott négy évre hazai és határon túli egyházaknak - olvasható a Liberálisok közleményében.

A párt szerint az, hogy a kormány meg kívánja vásárolni az egyházakat, az sérti a hívők vallásos meggyőződését, továbbá az egyház és az állam elválasztásának elvét. Hangsúlyozzák: téved az a kormány, amelyik úgy gondolja, hogy zsebre teheti a hívőket, és a támogatásokkal megvásárolhatja a szavazatukat.

Úgy vélik, az egyházak, a vallások autonómiájára nézve az ilyen politikai vesztegetés a legveszélyesebb, mert azt közvetíti a vallási közösségek felé, hogy létük kizárólag a regnáló kormánytól függ, ami egy demokratikus jogállamban megengedhetetlen. Ezért javasolták már korábban is, hogy az állam a hívők felajánlásain keresztül támogassa egy átlátható rendszerben kivételezés nélkül az egyházakat.

A Magyar Liberális Párt azt javasolja, hogy az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatokra vonatkozó felajánlható személyi jövedelemadót két százalékra emeljék. A második két százalékból azonban a jelenlegi korlátozó, diszkriminatív szabályozással ellentétben részesülhetne az összes regisztrált vallási tevékenységet végző szervezet. Az intézkedéssel párhuzamosan megszűnne az egyházi SZJA-felajánlások költségvetési kiegészítése, valamint az egyházak hitéleti támogatásának kiegészítése - írja közleményében Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt - Liberálisok ügyvivője.
Forrás: MTI-OS