Kósa Lajos Magyarország történetének legostobább minisztere

2018. március 14. 08:02

A hvg.hu-nak sikerült elérnie Kósa Lajost, a Modern Városok programért felelős tárca nélküli minisztert, akiről derült ki, hogy valaki elképesztő összeget, az állítólagos örökségét jelentő 4,3 milliárd eurót bízott rá, amelyből aztán neki magyar államkötvényt kellett vásárolnia. A kérdésre, hogy feltűnt-e neki, mennyi pénzről van szó, úgy válaszolt: a megbízója, a hölgy „hihetővé tette” az összeget. – Csomó papírt: hagyatéki leltárt, bankszámlakivonatot, német nyelvű közjegyzői dokumentumokat mutatott, hogy tényleg örökölt - mondta a politikus.

Az újbóli kérdésre, hogy valódinak tűntek-e, így válaszolt:

– Most mit mondjak, annak tűntek, de németül voltak.

Kósa Lajos azt állítja, hogy ő megpróbálta meggyőzni a megbízóját, hogy ne rá bízza a pénzt - ez 2012-ben történt, amikor Kósa Lajos még Debrecen polgármestere volt -, de a nő hajthatatlan maradt.

Ezt a hajthatatlanságot - mesélte a miniszter - a nő azzal indokolta, hogy nem bízik sem a bankokban, sem a vagyonkezelőkben, de a magánnyugdíjpénztárak miatt  még az államban sem, csak benne.Éppen azon dolgoztunk, hogy állampapírokat adjunk el és elhajtsuk az IMF-et, azt gondoltam, miért mondjak nemet - indokolta, miért javasolta mégis a megbízójának, hogy fektesse magyar állampapírokba a 4,35 milliárd euróját.

A kérdésre, hogy miért kellett a nevére vennie a pénzt, azt mondta: 

– Mert a találkozásunkkor ehhez ragaszkodott. Ma már tudom, ahhoz kellett neki, hogy később rám hivatkozhasson.

(Via: HVG)