Kövér a Jobbikról: "Bénák", ha nem képesek a törvényeket betartva gazdálkodni

2017. December. 13. 09:43

A Jobbikra kirótt több száz milliós büntetést Kövér László úgy értékelte: az ÁSZ nem mérlegelhet politikai alapon, soha nem tette ezt, és most sem járhat el így. Ha egy pártnál szabálytalanságokat talál, nincs más lehetősége, mint feltárni, közzétenni, a párt tudomására hozni. Ha a párt a rendelkezésre álló idő alatt nem tudja cáfolni amit felróttak, kénytelen a konzekvenciáit viselni.

Nem azon kellene "lamentálni", hogy Domokos László, az első ÁSZ-elnök, aki ezt meg merte tenni, hanem azt kellene a Jobbiknak feltárni, miért ők az első párt, amelyik ekkora hibát követett el. Ha ez nem hiba volt, hanem szándékos politikai stratégia, akkor azt nem minősítené.

"Bénák", ha nem képesek a törvényeket betartva gazdálkodni - mondta. Szerinte annak, amit néppártosodás címén csinálnak, hogy a baloldali szavazóknak udvarolnak, a politikai következményeit rajtuk kívül mindenki ki tudta számítani.

Kövér László arról, hogy összefog-e a baloldal és bevonják-e a Jobbikot, azt mondta: az együttműködés folytatódik, de ez nem Solymáron kezdődött a hétvégi voksolás előtt, már működött Tapolcán, Veszprémben az időközi választásokon. Ő erre készül és erre próbálja felkészíti a választókat és a szimpatizánsokat is.

Fontosnak tartotta, hogy a jó kormányzati intézkedésekkel is kampányoljanak, de egy jó kormányzati teljesítmény önmagában még nem elég.

Arról is beszélni kell, mit tett az ellenfél amikor kormányon volt - mondta. A baloldalnak és az ellenzéknek kétségkívül nehezebb a dolga, mint a Fidesznek 1998 előtt - jegyezte meg, de tévesnek nevezte azt az utat, amit választottak, hogy megpróbálják letagadni az eredményeket.

Ezek nem a kormány eredményei, az emberek tehetsége, szorgalma kellett hozzá - értékelt.

Érti azokat az okfejtéseket, hogy ha nem lenne migrációs krízis, ki kellene találni a Fidesznek, de Európát - és benne Magyarországot - olyan kihívás érte, amilyen utoljára talán az oszmán hódítás idején. Az a nem túl távoli jövő bontakozik ki, hogy Európa pusztán földrajzi jelölés marad, és nem keresztény, erkölcsi alapokon felépülő társadalmak lesznek itt, ha nem lépnek sürgősen. Az első lépés ehhez a tömeges migrációs leállítása, amely magától nem fog megszűnni - jelentette ki.

A házelnök arról is beszélt, szerinte bevált a rendszer, hogy a költségvetést már nagyon korán elfogadják. Ez jó lépés volt, lélektani szempontból is fontos a gazdasági szereplők számára, hiszen jó előre tudnak kalkulálni - összegzett. Alig volt olyan költségvetés korábban, amit ne kellett volna kiigazítani, volt olyan, amit át is kellett írni. Az elmúlt éveket azonban a stabilitás jellemzi - emelte ki.

Az ellenzék öt vitanapot kezdeményezett, a kormány egyet - tért át egy másik témára. Hozzátette: a viták tónusa, érvrendszere azt mutatja, hogy a parlamenti ellenzéki pártok egyre inkább a nyilvános viták színpadául használják az Országgyűlést.

Különböző performanszokat, bohóckodásokat mutatnak be, hogy átlépjék a nyilvánosság ingerküszöbét, és egyre kevésbé érdemiek a parlamenti szakmai viták. Részben önmaguk, részben a választók megbecsülése megkövetelné, hogy akkor is elmondják álláspontjukat, ha esetleg érdemben nem tudnak változtatni - vélte.
Forrás: MTI / Sztárklikk